Hlavní obsah

Snowden se vrátí do USA, ale jen za jistých podmínek, tvrdí jeho otec

Novinky, rei
Washington
Aktualizováno

Edward Snowden, o jehož vydání usilují USA kvůli tomu, že vyzradil existenci tajného sledovacího programu amerických tajných služeb, by se mohl vydat americkým úřadům. V chystaném dopise ministerstvu spravedlnosti to uvádí jeho otec. Vydání by ale mělo několik podmínek, informovala v pátek televize NBC.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Lon Snowden je podle stanice přesvědčen o tom, že se syn do vlasti vrátí, ovšem pokud nebude vězněn před soudním procesem a povinně vázán mlčenlivostí. Měl by mít také možnost zvolit si místo, kde se soud bude konat.

Otec se obává, že s jeho synem by mohl někdo manipulovat, včetně organizace WikiLeaks. Ta se v pomoci bývalému technikovi pracujícímu pro americké tajné služby angažuje.

Devětadvacetiletý Edward Snowden se skrývá. Z USA po vyzrazení existence tajného programu Prism novinářům nejprve utekl do Hongkongu a odtud do Moskvy. Podle ruských úřadů pobývá v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo. Hovoří se o tom, že usiluje o azyl v Ekvádoru. Ten už dříve udělil azyl zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi.

Lon Snowden už minulý týden svého syna vyzýval k návratu do Spojených států. Prostřednictvím televize Fox News jej vyzval, aby se nedopouštěl vlastizrady. „Doufám, modlím se a žádám tě, abys nezveřejňoval žádná tajemství, která by mohla znamenat vlastizradu,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám