Hlavní obsah

Kontroverzní finančník Viktor Kožený oslaví padesátiny v Karibiku

Praha

Před 50 lety, 28. června 1963, se narodil kontroverzní podnikatel Viktor Kožený. Jedna z nejznámějších postav kupónové privatizace z počátku 90. let byla před třemi lety odsouzena k desetiletému trestu za několikamiliardové podvody. Pobytu ve vězení však Kožený unikl kvůli tomu, že žije na Bahamách.

Článek

Pražský rodák Viktor Kožený odešel z Československa spolu se svými rodiči na konci 70. let. Záhy po pádu komunistického režimu se však vrátil a zapojil se do kupónové privatizace. Ta za svůj masový charakter vděčila do značné míry právě Koženému, jenž váhající veřejnost přesvědčil k účasti na ní příslibem vyplacení desetinásobku vložené sumy.

Koženého harvardské fondy dostaly důvěru značné části držitelů investičních kupónů. Kožený tak získal moc nad částí české ekonomiky, a když ČR v roce 1994 opouštěl po skandálu s bývalým agentem tajné služby Václavem Wallisem, který mu údajně prodával tajné informace, odhadoval se jeho majetek na miliardy korun.

V létě 2003 začala česká policie stíhat Koženého a jeho spolupracovníka Borise Vostrého za to, že tajně převáděli lukrativní majetek fondů do zahraničí. Za to byli Kožený i Vostrý odsouzeni na deset, respektive devět let do vězení. Oba se trestu vyhnuli, neboť dlouhodobě žijí v zahraničí.

Kromě Česka se o Piráta z Prahy, jak se Koženému v médiích přezdívá, zajímá i americká justice. Ta ho podezřívá z korupce při pokusu o privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám