Hlavní obsah

Nejvyšší soud USA se postavil za svazky homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nejvyšší soud Spojených států ve středu zrušil ustanovení zákona na ochranu manželství, které definovalo manželství pouze jako svazek muže a ženy. Norma tak upírala párům stejného pohlaví právo požívat státní podporu, a to bez ohledu na to, že byly podle zákonů platných ve svých domovských státech legálně oddány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Rozhodnutí podpořilo pět soudců, čtyři členové nejvyššího soudu hlasovali proti. Verdikt znamená, že legálně oddané páry stejného pohlaví nyní mohou žádat stejné federální výhody – daňové úlevy, zjednodušená dědická řízení, benefity pro rodiny státních zaměstnanců a jiné formy státní podpory – jako páry heterosexuální.

Sňatky gayů a leseb uzákonilo zatím dvanáct z padesáti amerických států, posledním z nich byl v polovině května stát Minnesota. Homosexuální manželství již dříve povolily státy Delaware, Massachusetts, Connecticut, New York, Vermont, New Hampshire, Iowa, Maine, Maryland, Washington a Rhode Island. Povoleny jsou rovněž na území hlavního města Washingtonu, který je samostatnou správní jednotkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám