Hlavní obsah

Obamův boj proti CO2: emisní limity a stop ropovodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterním projevu na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu představil rozsáhlý plán boje proti klimatickým změnám, jehož pilířem je omezení emisí oxidu uhličitého z uhelných elektráren. Jeho odhodlání dokládá záměr zablokovat projekt důležitého ropovodu z Kanady, pokud jeho realizace zvýší emise způsobující skleníkový efekt.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama hovoří o omezení emisí

Článek

„Naše národní zájmy zůstanou zachovány, jen pokud tento projekt výrazně nezhorší problém znečištění emisemi,” zdůraznil prezident v souvislosti se zamýšlenou stavbou ropovodu z Kanady do rafinérií v Texasu. Dopady ropovodu „na naše klima budou mít naprosto zásadní význam pro rozhodnutí, zda tento projekt dostane zelenou”, dodal.

Ropovod za sedm miliard má dopravovat ropu vytěženou z roponosných písků v kanadské Albertě. Ekologičtí aktivisté protestují nejen proti jeho stavbě, ale i proti samotně těžbě, kterou označují za devastující. Nečekalo se, že se Obama k ropovodu kriticky vyjádří, naopak se čekalo, že jej opomine. [celá zpráva]

Obama plánuje emisní limity

Prezident dal najevo, že chce navzdory odporu republikánů vůbec poprvé zavést emisní limity závazné pro elektrárny na celém území státu. Splní tak slib z volební kampaně, který podle amerických ekologů dlouhou dobu opomíjel.

Podle amerických statistik mají uhelné elektrárny na svědomí 40 procent celkových emisí oxidu uhličitého a třetinu všech skleníkových plynů vypouštěných v USA do ovzduší.

Obama pověřil federální Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA), aby vypracoval nové emisní směrnice a s jednotlivými státy unie dohodl emisní limity s ohledem na specifické poměry v jednotlivých regionech.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama při projevu

Americká vláda chce zastavit financování výstavby nových uhelných elektráren v zahraničí, s výjimkou nejchudších rozvojových zemí. K omezení emisí chce přivést i další největší světové znečišťovatele, kterými jsou Čína a Indie.

Prezident chce výrazně zvýšit účinnost některých domácích elektrických spotřebičů, jako jsou ledničky nebo zdroje osvětlení. Navrhuje zvýšit výkon existujících vodních elektráren a podporovat alternativní zdroje.

Pokud by se uplatnily tyto kroky, mohl by se do roku 2030 snížit v USA objem emisí oxidu uhličitého o víc než tři miliardy tun, což je množství odpovídající půlročním emisím vypuštěným elektrárnami.

Odpor republikánů

Republikáni naproti tomu Obamův program odmítají s námitkou, že prezident fakticky zavádí celostátní ekologickou daň. Její dopad pocítí řadoví občané, jejichž poplatky za spotřebu energie se podle republikánů zvýší.

Podle Dona Stewarta, mluvčího vůdce republikánské menšiny v Senátu, se zavedení emisních limitů pro elektrárny rovná zavedení celostátní energetické daně. „Vysvětlí prezident tak obrovské náklady na pracovní místa? Vysvětlí prezident, jak Američané s nízkými příjmy zaplatí svoje nové, vyšší účty za elektřinu?” prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám