Hlavní obsah

Obama nastíní plán redukce emisí

Washington

Americký prezident Barack Obama při svém úterním vystoupení na univerzitě v Georgetownu představí plánovaná opatření pro boj s klimatickými změnami a nařízení, která sníží emise skleníkových plynů. Hlavním tématem budou limity na emise elektráren. Bude ale propagovat i obnovitelné zdroje energie.

Foto: Chris Keane , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Většinu opatření plánuje Obama prosadit sám bez schválení Kongresu, protože čelí silné republikánské opozici ve Sněmovně reprezentantů a podporu nemají jeho plány ani v Senátu.

Obama zopakuje svůj závazek z roku 2009 snížit na konci této dekády emise skleníkových plynů o 17 procent pod úroveň z roku 2005. V jádru stojí plán omezit emise stávajících i nově budovaných elektráren, které jsou největším samostatným zdrojem znečištění oxidem uhličitým.

Obama také míní rozvíjet sluneční a větrnou energii na veřejných pozemcích, které by měly poskytnout v roce 2020 dostatek energie pro šest miliónů domácností. Také chce, aby se na federálních stavbách více uplatňovaly obnovitelné zdroje.

Na rozvoj nových technologií chce uvolnit osm miliard z federálně garantovaných půjček. Zřejmě se ale nezmíní o projektu kontroverzního 2700 km dlouhého ropovodu Keystone XL za sedm miliard dolarů, který má dopravovat ropu z kanadské Alberty do Texasu. Ropovod i těžbu samotnou odmítají ekologičtí aktivisté.

Obama také nehodlá zavádět žádnou uhlíkovou daň.

Reklama

Výběr článků

Načítám