Hlavní obsah

Protivládní protesty v Brazílii sílí, do ulic vyšel milión lidí

– Brasília

V Brazílii pokračují protivládní protesty, které s každým novým dnem nabývají na síle. Ve čtvrtek vyšlo do ulic víc než osmi desítek měst přes milión lidí. Protesty mají první oběť, dvacetiletý demonstrant zemřel v São Paulu. Do davu tam najelo auto, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Brazílii eskalujíVideo: Reuters

 
Článek

„Potřebujeme reformovat politiku, daňovou reformu, skoncovat s korupcí, lepší školy, lepší hromadnou dopravu. Nemáme na to, hostit mistrovství světa,“ řekla Reuters 29letá demonstrantka v São Paulu. Brazílie hostí světový šampionát příští rok a lidé se bouří proti vysokým nákladům na něj a poukazují, že peníze a úsilí by měly být vynaložené jinde.

Brazílie chce na podnik přispět 26 miliardami dolarů (půl biliónu korun).

Foto: ČTK/AP

Protest v Riu

Protesty začaly minulý týden, původně se bouřili jen lidé v Riu de Janeiro proti zvýšení jízdného. To nakonec úřady pod tlakem ulice odvolaly, ale to už se lidé bouřili proti vládě a množství nešvarů v zemi obecně.

Kvůli pokračujícím protestům musela zrušit svoji zahraniční cestu prezidenta Dilma Roussefová. Ve čtvrtek protestovalo v Riu 300 000 lidí, v São Paulu 110 000. Celkem se demonstrovalo v nejméně 80 městech. Proti demonstrantům zasahovala policie.

Ve městě Riberao Preto ve státě São Paulo zemřel 20letý demonstrant poté, co do davu lidí najel muž s džípem, který si údajně přál, aby protesty skončily.

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilci vyšli do ulic kvůli cenám a vládě

Brazilská města ovládly v pondělí největší demonstrace za posledních více než 20 let. Do ulic vyšlo kolem 200 000 lidí. Původní protesty proti růstu cen ve...

Výběr článků

Načítám