Hlavní obsah

Ke sledování lidí potřebujeme povolení soudu, hájil se Obama

Novinky, rei
Washington

Americký prezident Barack Obama v předtočeném rozhovoru pro televizi PBS hájil bezpečnostní program Prism, na který upozornil bývalý technik pracující pro tajné služby Edward Snowden. Obama uvedl, že jeho vláda neodposlouchává telefonáty Američanů a nesleduje jejich komunikaci na internetu, pokud nemá závažné podezření a soudní povolení ke sledování. Prezident také hájil angažování se USA v Sýrii.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama.

Článek

„Pokud jste americkým občanem, tajná služba NSA vám neodposlouchává telefon a nečte vaše e-maily, pokud nedostane soudní příkaz,“ prohlásil Obama. Připustil ale, že program má „obrovský potenciál ke zneužití“.

„To je pravda, až na to, že kdyby to vláda dělala, bylo by to nezákonné,“ poznamenal Obama a dodal, že se tak neděje.

„Je to transparentní,“ řekl dál Obama k programu, i když připustil, že rozhodnutí jsou přijímána v tajnosti. Jako dohlížecí orgán byl podle prezidenta zákonem zřízen zvláštní soud. Obama dodal, že také ustanovil panel, který má dohlížet na dodržování soukromí a občanských svobod. Upozornil však, že debata nemůže být otevřená vzhledem k tomu, že soud jedná v utajení a výstupy z něj jsou tajné.

Prezident ale přiznal, že je třeba najít způsob, jak veřejnost ubezpečit, že program není zneužíván.

Hájil i dodávky zbraní do Sýrie

Obama se také vyjádřil k podpoře syrské opozice ze strany své vlády. Právě Sýrie je dominujícím tématem summitu lídrů zemí skupiny G8 v Severním Irsku. Zatímco USA a spojenci z NATO jsou pro vyzbrojení opozice, Rusko podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Podle Obamy ale Američané nestraní žádné náboženské frakci. „Nestavíme se na ničí stranu v náboženské válce. To, o co se snažíme, je podpořit strany čelící různým extremistům a jednat ve prospěch lidí, kteří upřednostňují umírněný přístup, toleranci, zastupující vládu a v dlouhodobém výhledu stabilitu a prosperitu pro syrský lid,“ řekl.

Obama odmítl specifikovat, co USA opozičním silám poskytnou. Současně ale zamítl návrhy na zřízení bezletové zóny či bezpečnostní koridor u hranic Sýrie či na jejím území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám