Hlavní obsah

Brazilci vyšli do ulic kvůli cenám a vládě

– Sao Paulo • Aktualizováno

Brazilská města ovládly v pondělí největší demonstrace za posledních více než 20 let. Do ulic vyšlo kolem 200 000 lidí. Původní protesty proti růstu cen ve veřejné dopravě dostávají však stále větší rozměr kvůli nespokojenosti obyvatel země s veřejnými službami, policejním násilím a s vládní korupcí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce nespokojených Brazilců vyrazily do ulicVideo: Reuters

 
Článek

Pochody se organizují převážně prostřednictvím sociálních sítí. V pondělí demonstranti zablokovali ulice a zastavili dopravu ve více než půl tuctu měst, včetně velkých měst, jako jsou São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte a Brasilia, kde se davy shromáždily před budovou kongresu a před prezidentským palácem.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Demonstranti v Brasílii

Pochody začaly tento měsíc malým protestem v São Paulu proti mírnému růstu jízdného v autobusech a metru. Mnoho lidí střední třídy nejprve demonstracemi opovrhovalo kvůli vandalismu, protože demonstranti poškodili na jedné z hlavních tříd města výkladní skříně a zastávky metra a autobusů.

Foto: ČTK/AP

Rozbité bankomaty u bankovní pobočky v Riu

Postupně se však protesty rozrostly do dalších měst a hnutí získalo obrovskou podporu kvůli zásahům policie proti demonstrantům. Minulý týden policie v São Paulu použila gumové projektily a slzný plyn a při střetech bylo zraněno více než 100 lidí, včetně 15 novinářů.

Miliardy do stadionů

Protesty nabírají na síle i kvůli plánovaným sportovním událostem v zemi. Brazílie nyní hostí fotbalový konfederační pohár a příští rok se zde uskuteční mistrovství světa ve fotbale. Vláda doufá, že tyto události spolu s letními olympijskými hrami v roce 2016 budou prezentovat zemi jako rozvíjející se mocnost na světové scéně.

Foto: ČTK/AP

Protest v Sao Paulu

Další významnou událostí bude také příjezd nového papeže Františka letos v červenci. První zahraniční cesta nového papeže by mohla přilákat více než dva milióny návštěvníků.

Foto: ČTK/AP

Policista zasahuje proti ženě se slzným plynem.

Některým demonstrantům jsou však výdaje miliard ze státního rozpočtu na nové stadiony v době chatrného stavu veřejných financí trnem v oku. "Neměli bychom utrácet veřejné peníze za stadiony," řekla agentuře Reuters jedna z demonstrantek v São Paulu. "Nechceme mistrovství. Chceme vzdělání, nemocnice a lepší život pro naše děti." Další kritika se při protestních pochodech snáší na politickou korupci a nedostatečnou a přeplněnou veřejnou dopravu.

Foto: ČTK/AP

Protest v Riu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám