Hlavní obsah

Dozorci vyživují hladovkující vězně v Guantanámu proti jejich vůli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky hladovkářů v americké veznici Guantanámo na Kubě krmí dozorci denně proti jejich vůli tekutou stravou pomocí trubiček zavedených nosem. Tuto zprávu přinesla v sobotu agentura AP. Vychází ze svědectví bývalého saúdskoarabského vězně, který byl z Guantánama propuštěn v roce 2009.

Článek

Americké úřady řeší problém hladovky, jíž drží stále více guantanámských vězňů, už déle než tři měsíce. Hladovky se účastní 104 ze 166 současných vězňů. V pátek jich podle AP bylo 43 v tak špatném zdravotním stavu, že se vedení věznice rozhodlo vyživovat je násilím. Tito vězni nesmějí hovořit s novináři.

Bývalý saúdskoarabský vězeň, který na Guantánamu držel rekordně dlouhou hladovku od června 2005 do svého osvobození a poslání do Saúdské Arábie o čtyři roky později, si stěžuje, že má trvale poškozený nos, hrdlo a záda z toho, jak byl spoutáván a násilně krmen. Nemůže prý kvůli tomu spát a pracovat.

Nyní sedmačtyřicetiletý Ahmad Zuhaír byl obchodníkem s ovcemi. V roce 2001 ho v Pákistánu podle jeho advokáta zatkla a mučila pákistánská tajná služba. Obvinila ho ze vztahů s teroristickou sítí Al-Káidou a předala Američanům, kteří ho v roce 2002 dopravili na Guantánamo. V americké věznici strávil sedm let a nikdy proti němu nebylo vzneseno formální obvinění z nějakého zločinu. Nyní se soudní cestou snaží domoci náhrady škody za nezákonné věznění a ublížení na zdraví.

Chtěli je udržet naživu

Lékaři na Guantánamu začali podle AP násilím vyživovat vězně na zvlášť upravených křeslech v lednu 2006, kdy někteří hladovkáři byli nebezpečně hubení a úřady se obávaly o jejich život. Američtí představitelé prohlásili, že cílem podobného vyživování nikdy nebylo zlomit hladovku, jen udržet její účastníky naživu. Armáda trvá na tom, že všechny její postupy jsou humánní.

Je těžké potvrdit tvrzení jak vězňů, tak vojenských představitelů. Novináři se nesmějí dívat na "vyživovací proces" či hovořit s takto vykrmovanými muži, kteří jsou drženi ve zvláštní části izolované americké vojenské základny na jihovýchodním pobřeží Kuby, uvedl z místa redaktor AP.

Guantánamo mají USA pronajaté od kubánské vlády podle dohody z roku 1903 a potvrzené v květnu 1934, přičemž doba pronájmu není stanovena. Kubánské území dělí od americké základny 28 kilometrů dlouhé a několik kilometrů široké ostře hlídané pásmo.

Reklama

Výběr článků

Načítám