Hlavní obsah

V USA začali soudit irského gangstera, na kontě má mít 19 vražd

Před federálním soudem v Bostonu ve středu začal ostře sledovaný proces s šéfem místního irského gangu, který je obviněn ze spáchání 19 vražd v 70. a 80. letech. Podle obžaloby se třiaosmdesátiletý James "Whitey" Bulger neštítil brát špinavou práci do vlastních rukou jako "chodící příručka pro zabijáky".

Foto: Reuters

James "Whitey" Bulger

Článek

Naopak obhajoba ujišťuje, že její klient "nikdy nebyl práskač" navzdory podezření, že zločiny páchal pod maskou informátora Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Alespoň bostonské pobočce dlouhá léta poskytoval informace o svém hlavním rivalovi v podsvětí. A na útěk se v roce 1994 také vydal po varování od agenta FBI před chystaným zatčením.

Bulger se pak propracoval až do desítky nejhledanějších zločinců USA, kde figuroval spolu s Usámou bin Ládinem. Na útěku před spravedlností dokázal prožít celých 16 let, než jej FBI před dvěma lety dopadla v Kalifornii. I s přítelkyní.

Gangster je kromě vražd obviněn ze spiknutí za účelem vraždy, distribuce drog, praní špinavých peněz, vydírání - a podle středečního vyjádření prokurátora Briana Kellyho před soudem - i "ze všech druhů nezákonných aktivit", kterého se jeho gang po tři desetiletí v Bostonu dopouštěl. Sám Bulger se neštítil osobně škrtit, mrzačit a střílet všechny, koho pokládal za potenciální soupeře, policejní informátory či prostě nepohodlné svědky. Prokurátor také připomněl, že Bulgerův gang vydělával těžké peníze na kokainu i jiných drogách.

Agent FBI byl odsouzen

Právě kvůli "ochraně" těchto obchodů byl v letech 1975 až 1990 informátorem FBI, a to je okolnost dodnes považovaná za "černou skvrnu" na pověsti bostonských ochránců zákona.

Bulger si vše vyslechl bez jediného slůvka a ponechal na svém obhájci, aby se pokusil zasít sémě pochyb ohledně vražd připisovaných jeho klientovi a zpochybnil svědectví někdejších kompliců. Advokát také opakovaně odmítl, že by jeho klient donášel pro FBI, což dokládal i desetitisíci dolarů vyplacených z Bulgerovy kapsy agentu FBI Johnymu Connolymu. "Odkdy informátor platí agentovi? Nemělo by to být spíše naopak?" tázal se advokát. Jeho klient se cítí nevinen vůči všem 32 bodům obžaloby.

Exagent Connolly byl v roce 2002 odsouzen za vydírání a chránění Bulgera. Bulger je starším bratrem Williama Bulgera, jednoho z nejvlivnějších politiků státu Massachusetts. Gangster prý také svého času inspiroval Jacka Nicholsona ve snímku Martina Scorseseho Skrytá identita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám