Hlavní obsah

Žena vystopovala po 27 letech vraha svého otce, stačilo jí pouhých 280 dolarů

Novinky, rei
New York

Americká policie minulý týden zatkla na Floridě 43letého muže, který před 27 lety zastřelil na newyorském Manhattanu provozovatele restaurace. Vraha přitom nevystopovali policisté, ale dcera zavražděného, která se nespokojila s tím, že vyšetřovatelé pustili případ k ledu. O případu informovala ve středu agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Joselyn Martinezové bylo v době vraždy devět let.

Článek

„Je to úžasné. Neplánovala jsem to. Je to neskutečné. Nenašla jsem ho jen tak hned, byly to roky pokusů,“ popsala pátrání dnes 36letá Joselyn Martinezová, jíž bylo v době vraždy teprve devět roků.

Dodala, že nikomu z blízkých o své snaze neřekla. „Nechtěla jsem, aby si lidi mysleli, že jsem se zbláznila,“ vysvětlila.

Spokojili se s vrahovým stíháním jinde

Justo Santos byl sice od počátku hlavním podezřelým, přesto se mu po vraždě z listopadu 1986 podařilo z USA uprchnout do Dominikánské republiky. Později se do Spojených států vrátil, ale zatčen nebyl, protože policie o něj přestala mít zájem. Santos totiž zhruba po dvou letech v Dominikánské republice skončil ve vězení a americkým vyšetřovatelům to stačilo.

S vraždou však odsouzení nesouviselo a muž byl za necelý rok zase na svobodě.

Pátrací akce za 280 dolarů

Martinezová začala s pátráním po vrahovi před sedmi lety s nástupem sociálních sítí, které usnadňují hledání lidí. Prozkoumávala při něm jen občasně internet, přičemž někdy využila různých placených serverů na vyhledávání soukromých dat a adres. „Bylo to úplně náhodné hledání,“ popsala s tím, že všeho všudy ji kromě času pátrání stálo jen 280 dolarů (zhruba 5400 korun).

Nakonec přišla na to, že Santos žije na Floridě a upozornila na něj policii.

Santos se podle AP po svém zatčení v Miami k vraždě přiznal a souhlasil i se svým vydáním do New Yorku.

„Teď je to na nich. Já jsem prostě jen cítila, že to musím pro svého otce udělat,“ podotkla Martinezová.

Reklama

Výběr článků

Načítám