Hlavní obsah

Uprchlík Snowden by mohl skončit v Rusku

Novinky, rei
Moskva

Devětadvacetiletému Američanovi Edwardu Snowdenovi, který se v Hongkongu skrývá poté, co vyzradil program sledování lidí po celém světě, by mohlo pomoct Rusko. Zatímco Washington zvažuje, jak bývalého počítačového technika, který pracoval pro CIA a později pro firmu spolupracující s tajnou službou NSA, stíhat, Kreml ústy svého mluvčího uvedl, že by Rusko mohlo udělit Snowdenovi azyl.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Bude-li taková žádost podána, bude zvážena. Budeme jednat na základě faktů,“ řekl v úterý listu Kommersant mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Snowden informoval minulý týden deníky Guardian a Washington Post o existenci tajného programu Prism, v rámci něhož mají americké tajné služby sbírat data o internetové komunikaci. Guardianu řekl, že agenti mají možnost „napíchnout se“ do jakéhokoli e-mailového účtu, kdykoli budou chtít.

Snowden pak odkryl svoji identitu a vysvětlil motivy svého jednání. Řekl, že odmítá společnost, v níž je každá poznámka zaznamenána a v budoucnu zneužitelná ke stíhání. Prohlásil také, že doufá v získání azylu „v zemi s hodnotami, které sdílí“.

Spojené státy mají s Hongkongem smlouvu o vydávání zločinců. Bude-li vydán, hrozí Snowdenovi až desítky let vězení.

Kromě toho, že prezident Barack Obama program Prism hájil jako účinný prostředek boje proti terorismu, jeho vláda se k případu nevyjadřuje. Ani FBI zatím Snowdena nemá na seznamu nejhledanějších osob. Pouze republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner v úterý Snowdena nazval zrádcem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám