Hlavní obsah

Technik, který vyzradil šmírování CIA, zmizel z hongkongského hotelu

– Bangkok/New York

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden, který stojí za únikem informací o utajovaném protiteroristickém programu USA, zmizel ze svého hongkongského hotelu. Zatím není jasné, kde je, ale pravděpodobně zůstává v tomto městě. Spekuluje se, kam by mohl emigrovat. Spojené státy o jeho vydání zatím nepožádaly.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Hotel Mira v prosperující čtvrti Tsim Sha Tsui uvedl, že host přihlášený pod jménem Edward Snowden se v pondělí odstěhoval. "Mysleli jsme si, že je to běžný host," uvedl tajemník manažera hotelu pro list South China Morning Post.

Podle agentury DPA zatím Snowden zřejmě zůstává na území Hongkongu. Podle právních expertů je v tomto městě v bezpečí a nehrozí mu případné vydání, o které mohou požádat Spojené státy.

Snowden ale v jednom z rozhovorů uvedl, že hledá politický azyl. Jiný prominentní uprchlík, zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, mu radí, aby zamířil do Latinské Ameriky. Assange zůstává řadu měsíců na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně.

Očekává se, že USA požádají o Snowdenovo vydání. "Jsem přesvědčen, že by měl být stíhán podle zákona," řekl CNN kongresman Peter King, republikán, který působí ve výboru Sněmovny reprezentantů pro vnitřní bezpečnost. "Považuji ho teď za uprchlíka," dodal.

Vyhodili ho z práce

V úterý současně konzultantská společnost v oboru správy a technologií Booz Allen Hamilton oznámila, že Snowdena, který ročně pobíral 122 000 dolarů, propustila. Firma, která vyrostla z 99 procent na amerických vládních zakázkách, vysvětluje propuštění jako sankci za porušení etických pravidel firmy.

Devětadvacetiletý Snowden byl ve společnosti zaměstnán necelé tři měsíce v pracovní skupině se sídlem na Havajských ostrovech.

Firma Booz Allen Hamilton, která vyrostla z 99 procent na amerických vládních zakázkách, slíbila, že bude úzce spolupracovat se svými klienty a úřady při vyšetřování celé záležitosti. K největším zákazníkům společnosti, která nabyla na významu po teroristických útocích z 11. září 2001, patří ministerstvo obrany a ozbrojené síly stejně jako tajné služby. Loni činil příjem firmy 5,8 miliardy dolarů (zhruba 112,6 miliardy korun).

Pod vlivem Snowdenových odhalení se eurokomisařka Viviane Redingová hodlá v pátek od amerického ministra spravedlnosti domáhat ujištění, že se americké špehování internetové komunikace netýká Evropanů.

Přijdou další odhalení

Britský deník The Guardian, který přinesl první várku Snowdenových odhalení, chystá v příštích týdnech a měsících "mnoho významných odhalení, která dosud zveřejněna nebyla", uvedl reportér Glenn Greenwald.

Snowden, který před časem pracoval pro americké tajné služby CIA a NSA, dobrovolně prozradil svou identitu poté, co tisku poskytl informace o tajném protiteroristickém programu Prism, jehož cílem je sbírat data o internetové komunikaci. Za to mu podle právníků hrozí v USA až několik desítek let vězení. Případ, který ve světě vzbudil velký ohlas, už začalo vyšetřovat americké ministerstvo spravedlnosti. Snowden se hájí tím, že chtěl pouze upozornit lidi, co vláda dělá jejich jménem proti nim samotným.

BBC v této souvislosti připomněla, že podle amerických úřadů internetové špehování cizinců je v souladu s americkým zákonem. Ale detaily, kdo vlastně smí být sledován, zůstávají tajné.

Reklama

Výběr článků

Načítám