Hlavní obsah

Americká vláda sbírá data o lidech přímo od internetových firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) získávají přímo z centrálních serverů devíti velkých internetových společností údaje z elektronické pošty, fotografie a další dokumenty, které lze později využít ke sledování lidí a jejich styků. Oznámil to ve čtvrtek americký list The Washington Post.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Existenci do té doby neznámého, přísně tajného protiteroristického programu, který nese kódové jméno PRISM, potvrdil nejmenovaný vládní zdroj i agentuře Reuters. Do programu jsou údajně zapojeny obří globální společnosti Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple.

Podle vládních zdrojů ale jde výhradně o kontrolu osob, které nejsou americkými občany a nežijí v USA.

Společnosti Google, Apple, Yahoo a Facebook na článek listu The Washington Post zareagovaly prohlášením, že na jejich centrální servery vláda "přímý přístup" nemá. Google k tomu vydal prostřednictvím společnosti Graylink tiskové prohlášení, kde stojí: "Google velmi dbá o bezpečnost dat svých uživatelů. Uživatelská data poskytuje vládě jen na základě platných právních norem, přičemž každá tato žádost je důkladně prověřena."

Zpráva o programu PRISM se objevila krátce poté, co britský deník The Guardian informoval o tajném soudním příkazu nařizujícím telekomunikační společnosti Verizon zpřístupnit NSA údaje o telefonátech svých klientů.

Americká vláda po zveřejnění této informace přiznala, že NSA shromažďuje informace o telefonátech desítek milionů Američanů. Sběr těchto dat je údajně pod kontrolou ústavních orgánů a nenarušuje občanské svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám