Hlavní obsah

"Ricinový" Dutschke byl obžalován z ohrožení prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Velká porota obžalovala 41letého Everetta Dutschkeho ze zaslání takzvaných ricinových dopisů americkému prezidentovi Baracku Obamovi a dalším činitelům. Informovala o tom v pondělí agentura AP.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Muž ze státu Mississippi byl obžalován z vytvoření, výroby a skladování toxického ricinu, z ohrožení prezidenta a dalších osob a z pokusu o maření vyšetřování.

Pokud bude obžalovaný uznán vinným, hrozí mu podle AP až doživotní vězení a pokuty v celkové výši stovek tisíc dolarů.

Dutschke, 41letý instruktor bojových umění, byl 27. dubna zatčen a obviněn z přechovávání toxického ricinu a z pokusu použít ho jako zbraň. Kromě prezidenta byly dopisy s ricinem určeny také pro republikánského senátora za Mississippi Rogera Wickera a pro soudkyni státu Mississippi Sadie Hollandové. Všechny zásilky byly včas zachyceny a žádná se ke svému adresátovi nedostala.

Dutschke jakékoli spojení s ricinovými dopisy popírá. Vyšetřovatelé FBI ale v úterý oznámili, že našli ochranou masku proti prachu, kterou Dutschke odhodil do odpadkového koše na ulici, v níž byly rovněž zjištěny stopy toxického ricinu. Policie také vystopovala Dutschkeho internetovou objednávku semen skočce obecného, z něhož se jed vyrábí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám