Hlavní obsah

Tornáda v Oklahomě a okolních státech si vyžádala 14 mrtvých

Tornáda v Oklahomě a okolních státech si podle nové bilance vyžádala 14 obětí na životech, z toho dvou dětí. Uvádí to agentura AFP. Zraněno bylo podle místního listu The Oklahoman 87 lidí. Větrné bouře způsobily i značné hmotné škody.

Foto: Reuters

Následky řádění tornáda v Oklahomě

Článek

Větrné víry americký Středozápad znovu zasáhly v pátek, necelé dva týdny poté, co obří tornádo zdevastovalo oklahomské město Moore a zabilo tam 24 lidí.

Oklahomské úřady po posledním tornádu potvrdily devět obětí, z toho pět stále nebylo identifikováno. V sousedním státě Missouri jsou evidováni tři mrtví, kteří zemřeli v důsledku povodní způsobených bouřemi. Guvernér Missouri Jay Nixon, jenž se vydal na zasažená místa, vyzval obyvatele státu, aby se zaplaveným oblastem vyhnuli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oklahomu po dvou týdnech opět zasáhlo tornádoVideo: Reuters

Meteorologická služba pro Oklahomu odvolala pohotovost týkající se tornád, ale ponechala v platnosti výstrahu kvůli záplavám. Mnoho lidí bylo v důsledku bouří zraněno, mimo jiné také při srážkách automobilů. Podle místního listu The Oklahoman je zraněných nejméně 87.

Bouřkový útvar, který Oklahomu zasáhl, se skládal z několika tornád. Podle amerických médií oblast Oklahoma City zasáhlo od pátku celkem pět tornád, v nichž vichr doprovázený krupobitím dosahoval rychlosti 145 kilometrů za hodinu.

Spojené státy ročně zasáhne v průměru 1200 tornád. Nejčastěji jsou jimi postiženy vnitrozemní státy s rozsáhlými planinami, tedy Texas, Oklahoma a Kansas. Silná tornáda ale zná také přímořská Florida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám