Hlavní obsah

K Obamovi směřovala další obálka s jedovatým ricinem

– Washington
Novinky, rei

Americká tajná služba zadržela podezřelou obálku adresovanou prezidentu Baracku Obamovi. Policejní zdroje řekly stanici NBC4, že se jedná o zásilku podobnou dvěma dopisům adresovaným starostovi New Yorku Michaelu Bloombergovi. Ty byly zadrženy dříve, jelikož se v obálkách nacházela jedovatá látka ricin.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Dopis byl zachycen na poštovním úřadě, který se nachází mimo Bílý dům. Prezidentovi anonym posílal podobný vzkaz jako starostovi Bloombergovi. V něm se podle NBC psalo: „To, co je v tomto dopise, není nic ve srovnání s tím, co jsem ti uchystal“.

Pisatel také Bloombergovi objasnil své důvody. „Budeš muset zabít mě i moji rodinu, než mi vezmeš moje pušky. Každý, kdo bude chtít do mého domu, dostane kulku do obličeje. Právo mít zbraně je moje ústavní, Bohem dané právo a já ho budu vymáhat, dokud neumřu“.

Bloomberg a Obama se zasazují o přísnější kontrolu držení střelných zbraní.

Podezřelá zásilka pro Obamu se nyní analyzuje na ricin. Prvotní zkoušky jeho přítomnost potvrdily.

Je to za poslední dva měsíce již podruhé, co byla do Bílého domu odeslána obálka s touto látkou. Ricin je bílkovinný toxin ze skočce obecného, který funguje jako takzvaný buněčný jed. Je smrtelný, ale ne tak nebezpečný jako antrax. Dopisy s ricinem směřovaly v dubnu také do rukou dvou amerických senátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám