Hlavní obsah

Číňané se dostali k informacím o klíčových zbraních USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čínští hackeři se dostali k technickým specifikacím amerických zbraňových systémů. Do Číny unikly informace o raketových systémech, bojových letadlech a vrtulnících, napsal ve svém úterním vydání deník Washington Post s odkazem na utajovanou zprávu Pentagonu.

Foto: Profimedia.cz

Bojový letoun F-35 Joint Strike Fighter

Článek

Hackeři podle listu pronikli k datům o dvou desítkách systémů letectva i námořnictva, mimo jiné ke specifikacím systémů Patriot PAC-3, Aegis a THAAD a informacím o bojových letadlech F/A-18 a F-35, kolmo startujícímu letounu V-22 Osprey, vrtulníku Black Hawk a nové lodi Littoral Combat Ship, která může operovat v mělčích pobřežních vodách.

Foto: Profimedia.cz

Kolmo startující letadlo MV-22 Osprey

Bojový letoun F-35 Joint Strike Fighter je přitom nejdražším zbraňovým systémem vyvinutým Američany. Náklady na vývoj se šplhají k 1,4 biliónu dolarů (28 biliónů korun), upozornil deník.

Experti varovali zástupce americké vlády a zbrojního průmyslu, že získané informace o pokročilých technologiích můžou Číňanům pomoci urychlit vývoj jejich zbraní a oslabit výhody Američanů v případných budoucích konfliktech.

Foto: Profimedia.cz

Odpálení rakety systému THAAD

Panel vládních a civilních odborníků čínskou stranu z ukradení technologií neobvinil, různé zdroje ale pro Washington Post uvedly, že většina průniků k informacím byla součástí širších špionážních akcí.

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy počátkem měsíce poprvé otevřeně obvinila čínskou armádu a vládu z vedení stále častějších kybernetických útoků proti počítačovým systémům vládních úřadů a firem pracujících pro vládu. [celá zpráva]

Spojené státy nejsou jediným terčem útoků vedených z Číny. Podle pondělní zprávy stanice ABC byly ukradeny plány nového sídla australských tajných služeb. K datům někdo pronikl prostřednictvím serveru v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám