Hlavní obsah

Guatemalský exprezident byl vydán do USA, úřad proměnil ve svůj "bankomat"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guatemala v pátek vydala do Spojených států bývalého prezidenta Alfonsa Portilla. V USA jej čeká soud kvůli obvinění ze zpronevěry a praní špinavých peněz. Informovaly o tom tiskové agentury.

Foto: Jorge Dan Lopez, Reuters

Bývalý guatemalský prezident Alfonso Portillo (uprostřed)

Článek

Portillo vládl Guatemale v letech 2000 až 2004. Newyorská prokuratura jej obvinila v souvislosti s darem od Tchaj-wanu ve výši 1,5 miliónu dolarů (asi 30 miliónů korun), který měl být určen na nákup učebnic pro chudé guatemalské děti. Portillo údajně peníze zpronevěřil.

Čelí také obvinění, že se prostřednictvím transakcí v amerických finančních ústavech pokoušel legalizovat "špinavé" peníze ve výši desítek miliónů dolarů. Kvůli tomu požádala newyorská prokuratura v roce 2010 o jeho vydání na základě smlouvy, kterou s Guatemalou USA uzavřely v minulém století.

"Alfonso Portillo se obviňuje z toho, že proměnil úřad prezidenta Guatemaly ve svůj osobní bankomat," citovala média tehdejší slova amerického prokurátora Preeta Bharary.

Guatemalská policie jej poté zatkla a v pátek jej země vydala. Pokud jej americký soud shledá vinným, může Portillo dostat až 20 let vězení.

Jednašedesátiletý Portillo byl do pátku hospitalizován v guatemalské metropoli a zotavoval se po operaci. Podle agentury AP však přímo z nemocnice zamířil na letiště, odkud s ním malý tryskáč odletěl do USA.

Exprezident byl souzen i ve své zemi, kde čelil obžalobě ze zpronevěry 15 miliónů dolarů z fondů ministerstva obrany. Soud jej však osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám