Hlavní obsah

Obama oznámil změnu boje s terorismem

Washington.
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek oznámil, že podepsal upravená pravidla pro použití síly proti teroristům. Kromě Afghánistánu mají protiteroristické operace přejít od "neomezené války s terorem" k "úporným a cíleným" úderům zaměřeným na zničení konkrétních organizací.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Obama při projevu o terorismu

Článek

Obama uvedl, že USA jsou nyní bezpečnější před hrozbou terorismu kvůli opatřením a úsilí jeho vlád. Uvedl, že se podařilo zlikvidovat mnoho teroristů plánujících útoky na letadla, města nebo vojáky v Afghánistánu. Všechny akce jsou podle něj legální, protože USA byly napadeny 11. září 2001 Al-Káidou. Uvedl, že útočí jen na Al-Káidu a její spojence.

"Náš národ je stále ohrožován teroristy (...) Ani já, ani žádný jiný prezident nemůže slíbit naprostou porážku teroru," řekl Obama v projevu na Univerzitě národní obrany ve Washingtonu, pokládaném za klíčový pro udání dalšího směru v boji proti terorismu. "Co můžeme - a musíme udělat - je rozdrtit sítě představující přímé nebezpečí, snížit vyhlídky nových uskupení na získání podpory a současně uchovávat svobodu a ideály, které bráníme," dodal.

Hájil přitom i nasazení bezpilotních letounů, které se ukázaly jako nezbytné pro vedení války s terorismem. Obhajoval jejich nasazení i proti americkým občanům, pokud se chystají zaútočit na USA. Upozornil však, že při nasazení těchto strojů musí být jisté, že při náletu nebude zabit či zraněn civilista. Použití bezpilotních letadel je kritizováno právě kvůli civilním obětem. Zmínil ale, že klíčové je především odstranit příčiny terorismu, jako jsou sociální nerovnost a chudoba.

Zmínil přitom, že útoky bezpilotních letadel jsou přesnější než nálety konvenčních pilotovaných letadel.

Za klíčové ale považuje, aby si útoky bezpilotních letounů nevyžádaly další civilní obětí, a nevyhrocovaly tak napětí mezi Američany a muslimy, jejichž hněv se pak může obrátit proti USA. Podle Obamy je důležité stanovit jasná pravidla pro užití bezpilotních letadel: „Amerika je na křižovatce. Musíme definovat podstatu a ráz tohoto boje, než to udělá boj sám.“

Foto: Profimedia.cz

Anwar al-Awlaki

Bezpilotní letadla zabila čtyři americké občany

Před čtvrtečním projevem amerického prezidenta Baracka Obamy věnovaným boji s terorismem zveřejnil Bílý dům jména čtyř amerických občanů, kteří zahynuli při útocích bezpilotních letadel. Souvisí to s tím, že jejich akce už nebudou tajné, jako dosud.

Dosud byl znám jen jeden případ Američana, který byl zabit při útoku bezpilotního letounu. Šlo o radikálního duchovního Anwara al-Awlakiho, který byl terčem úspěšného útoku ze září 2009. Při tomto náletu ale zahynul i 16letý Awlakiho syn Abdulrahman a Samir Khan, který získal americké občanství. Čtvrtou americkou obětí byl Jude Kenan Mohammad, který byl zabit v Pákistánu, uvedl americký ministr spravedlnosti Eric Holder v dopisu výboru Senátu.

Foto: Rick Wilking , Reuters

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Holder v něm hájí použití bezpilotních letadel, která jsou stále silněji kritizovaná, protože při jejich útocích umírají i civilisté, navíc se podnikají na země, s nimiž nejsou USA ve válce, a podniká je často tajná služba CIA, a ne armáda, tudíž nejsou dostatečně kontrolovány.

Holder obhajoval především útok na Awlakiho, který byl vysokým operačním velitelem al-Kajdá na Arabském poloostrově a plánoval útoky na americké občany. Dodal, že vysocí představitelé dospěli k závěru, že byl vážnou a přetrvávající hrozbou.

Obama pak jmenoval činy, za nimiž Awlaki stal.

Samir Khan zase vydával internetový časopis, který propagoval ideologii al-Kajdá.

Čtvrtou obětí se stal Jude Kennan Mohammad, který měl pákistánského otce a americkou matku. Utekl do Pákistánu před stíháním kvůli podílu na plánu zaútočit na základnu námořní pěchoty ve virginském Quantiku. V Pákistánu jej v roce 2008 zadrželi, když se bez povolení pokoušel dostat do kmenových území. Byl ale propuštěn na kauci a k soudu se v roce 2009 nedostavil. O dva roky později zahynul při náletu na Vazíristán.

Foto: Charles Dharapak/Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama přednáší svůj projev o stavu Unie.

Holder odmítl v listu Senátu i výhrady k útokům bezpilotních letadel na americké občany s tím, že jsou schváleny jen v případě, kdy daná osoba přestavuje aktuální hrozbu pro bezpečnost USA, jak tomu bylo v případě Awlakího.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že Obama je přesvědčen, že „potřebujeme v této záležitosti být tak transparentní, jak jen můžeme“. Podle něj i boj proti terorismu musí být veden „takovým způsobem, jaký je v souladu s (americkými) tradicemi a právem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám