Hlavní obsah

Guatemalskému diktátorovi zrušili trest

Guatemala

Guatemalský ústavní soud zrušil rozsudek nad bývalým diktátorem Efraínem Ríosem Monttem. Šestaosmdesátiletý muž dostal začátkem května v ostře sledovaném procesu 80 let vězení za vraždění domorodého obyvatelstva. Soud však v pondělí nařídil opakování závěrečné fáze procesu. Informovaly o tom tiskové agentury.

Foto: ČTK/AP

Efraín Ríos Montt

Článek

Soud nižší instance se předminulý týden usnesl, že Montt měl podíl na smrti více než 1700 domorodců, viněných z podpory levicových povstaleckých skupin. Jeho obhájci se proti rozsudku, který vzhledem k jeho věku fakticky znamenal doživotí, okamžitě odvolali.

Podle tajemníka ústavního soudu Martina Guzmána dal soud odvolání za pravdu v několika bodech, a proces se proto vrátí do předchozí fáze.

Diktátor se dostal k moci pučem v roce 1982 a vydržel v čele Guatemaly 17 měsíců, než byl sám svržen. Masakry se odehrávaly ve třech městech provincie El Quiché na severozápadě země.

Maximálně možný trest v Guatemale je 50 let odnětí svobody. Montt dostal 50 let za genocidu a 30 let za zločiny proti lidskosti. Žaloba nyní bude muset jeho vinu dokazovat znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám