Hlavní obsah

Unesené ženy věznil Castro v děsivých podmínkách, v domě se našly i řetězy

– Cleveland • Aktualizováno

Američtí detektivové od úterý prozkoumávají dům 52letého Ariela Castra v americkém Clevelandu, kde ve sklepě věznil deset let tři mladé ženy Amandu Berryovou, Ginu DeJesusovou a Michelle Knightovou. Web clickondetroit.com už uvedl podrobnosti z vyšetřování. Amanda Berryová se vrátila domů k sestře.

Foto: Tony Dejak, ČTK/AP

Vchod do domu, kde Castro věznil tři ženy.

Článek

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) uvedl, že ženy prožily deset let plných hrůzy a bolesti. Byly k sobě připoutány řetězy, byly bity a znásilňovány. Berryová dokonce otěhotněla a narodila se jí dcera.

Clevelandský policejní šéf Michael McGrath potvrdil, že šestiletá Jocelyn je skutečně dcerou Amandy Berryové, nemohl však potvrdit, zda i ostatní zadržené byly opakovaně těhotné.

Foto: ČTK/AP

FBI u domu Ariela Castra

Uvedl, že se v domě nalezly řetězy a provazy a že ženy občas směly opustit vězení a jít na zadní dvorek. Policisté podle něj v domě nenašli žádné lidské ostatky, což vyvrací spekulace, že by Castro unesl více žen a některé v domě zabil. Michelle Knightová údajně policii řekla, že když do Castrova domu přišla, byla tam ještě další žena. Jednoho dne se ale prý probudila, a dotyčnou tam už neviděla.

O existenci žen v domě nikdo nevěděl, protože sklep v clevelandské ulici Seymour, kde je Castro držel, byl zvukově izolován. Věznitel ho obložil dřevem. Celá zadní část domu pak byla obložena plachtami a okna zakrývaly pytle s odpadem.

Foto: ČTK/AP

Podezřelí bratři Onil, Ariel a Pedro Castrovi (zleva do prava)

McGrath uvedl k dalšímu vyšetřování. „Nyní vyslýcháme podezřelé, které jsme zatkli minulou noc. Vypovídají.“

Police prohledává i byty zbylých dvou bratrů, kteří byli v případu zadrženi, panuje podezření, že o dva roky mladší Onil i o dva roky starší Pedro Arielovi pomáhali.

Obviněni budou ve středu

McGrath potvrdil, že bratři budou obviněni ve středu.

"Podezřelí by měli být obviněni přinejmenším z únosu," řekl agentuře AFP advokát Page Pate. "Až vyšetřovatelé odhalí, co se dělo v domě, mohou být přidána další obvinění."

"Je to jen špička ledovce. Toto vyšetřování potrvá dlouhou dobu," řekla mluvčí clevelandské policie Jennifer Ciacciaová televizi CNN. Informace médií, že byly ženy v domě připoutány řetězy, bity a že několikrát otěhotněly, odmítla komentovat.

Foto: FBI, Reuters

Amanda Marie Berryová (vlevo) a Georgina Lynn Dejesusová v době jejich únosu.

Policie popírá pochybení

McGrath ostře popřel, že by policie během deseti let v případech zmizelých dívek selhala, jak ji viní sousedé, kteří údajně upozorňovali na ženský pláč z domu i na to, že se na zahradě domu plazila nahá žena. Udivovalo je též, že se v domě objevila dívka, i když tam nebyla vidět žádná žena.

McGrath řekl, že policie nevynechala žádnou příležitost, aby zmizelé našla, a dodal: „Nemáme žádné záznamy, že bychom v posledních deseti letech přijali takové telefonáty.“ Popřel tak, že by kdokoli ze sousedů na policii volal.

Castro byl násilník

Castro měl podle deníku Guardian temnou minulost. Vyšetřován byl i kvůli únosu a ohrožování dětí. Nechal záměrně dítě ve školním autobusu, který zavážel do garáže. Dítěti však nijak neublížil. Navíc využíval autobus k soukromým cestám, zejména při nákupech, takže ho loni v prosinci propustili.

V roce 1993 byl stíhán kvůli násilí, kterého se dopouštěl na své bývalé ženě Grimaldě Figuerové. Dvakrát jí přerazil nos, zlámal žebra a vymkl ramena.

Dům Castro koupil v roce 1992 za 12 000 dolarů. Nyní se jeho hodnota odhaduje na 36 000 (asi 700 tisíc korun). Hrozí jeho propadnutí, protože Castro dluží za roky 2010 až 2012 na daních 2500 dolarů.

Ženy jsou v pořádku

V domě byly nalezeny tři ženy unesené v letech 2002 až 2004. V pondělí se jedné z nich, Amandě Berryové, podařilo s pomocí souseda utéci. [celá zpráva]

Policie pak osvobodila i zbylé dvě ženy. McGrath řekl, že stav žen je vzhledem k okolnostem překvapivě velmi dobrý.

Poslední osobou, která Ginu před jejím zmizením v roce 2004 viděla, byla její spolužačka Arlene Castrová, dcera Ariela Castra. Arlene prý onoho osudného dne telefonovala matce, jestli by dívky nemohly strávit společně nějaký čas v kamarádčině domě. Matka jí to nedovolila, a tak se děvčata rozloučila a každé se vydalo svou cestou, napsal list The Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám