Hlavní obsah

Osmdesátiletá jeptiška pronikla do jaderného skladu, hrozí jí dvacet let vězení

– Knoxvill

Trest vězení v délce dvaceti let hrozí 83leté americké jeptišce Megan Riceové, která s dvěma dalšími lidmi pronikla do skladu jaderných zbraní a jaderného materiálu Y-12 v Oak Ridge, který má být střežený stejně dobře jako pověstný sklad zásob zlata ve Fort Knox. Soud s trojicí začal v úterý v Knoxville, uvedla televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný komplex Y-12 v Oak Ridge

Článek

Mírová aktivistka Megan Riceová chtěla tímto činem loňského 28. července upozornit na nebezpečí jaderných zbraní. Místo toho se jí podařilo ukázat, jak špatně bylo zařízení střeženo a jak snadno by se k vysoce obohacenému jadernému materiálu mohli dostat teroristé.

Před svítáním 83letá jeptiška spolu s 57letým Gregem Boertje-Obedem a 63letým Michaelem Wallim vyzbrojení baterkami a pákovými kleštěmi přešli pod rouškou tmy přes les a vystoupili na kopec k plotu okolo areálu v Oak Ridge. Plot přestřihli, aniž by to kdokoli zaregistroval, natož je zatkl, jak čekali. V  areálu ušli další míli, přičemž se prostříhali čtyřmi dalšími ploty.

„Když jsme se dostali k nejpřísněji střeženému plotu, myslel jsem si, že bychom se měli vrátit,“ řekl Boertje-Obed CNN. Místo toho ale vyvěsili transparenty a na betonovou zeď nastříkali nápis "Běda říši krve".

Až pak se objevili strážní a trojici zadrželi.

Kvůli akci mírových aktivistů bylo vydáno několik doporučení na zvýšení ochrany areálu Y-12 a dalších sedmi míst, kde jsou jaderné zbraně, která také byla promptně realizována. Expert Michael Allen ale upozornil, že jen na jednom z osmi míst, kde má armáda jaderný materiál a jaderné zbraně. Neuvedl však na kterém. I samotný vysoce obohacený jaderný materiál se však dá použít k výrobě špinavé bomby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám