Hlavní obsah

Americký důstojník měl chránit vojačky před obtěžováním, sám jednu ženu osahával

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důstojník Jeffrey Krusinski, který na americké letecké základně v Arlingtonu ve Virginii velel jednotce, která měla na starosti prevenci sexuálního obtěžování, čelí obvinění, že se sám tohoto konání dopustil. Podle místních úřadů, citovaných agenturou AP, osahával jistou ženu na parkovišti.

Foto: Reuters

Podplukovník Jeffrey Krusinski

Článek

Z policejní zprávy vyplývá, že se jednačtyřicetiletý podplukovník Krusinski o nedělním poledni opil a pak se na parkovišti v nákupním centru Crystal City sápal po poprsí a hýždích ženy, kterou vůbec neznal. Dotyčná si ale obtěžování nenechala líbit, bránila se a přivolala policii, která násilníka zatkla.

Krusinského podle šerifova úřadu propustili ještě týž den na kauci 5000 dolarů (skoro 100 000 Kč). Z činu by se měl zodpovídat ve čtvrtek. O velení nad jednotkou "sexuální prevence a reakce" přišel vzápětí.

Případ se mezitím dostal na stůl šéfa Pentagonu Chucka Hagela, který již vyjádřil své "pobouření a znechucení" i očekávání, že se celá záležitost "rychle a rozhodně" vyřídí. Ministr obrany hodlá sexuální obtěžování v ozbrojených silách vymýtit.

Před dvěma lety vojáci ohlásili 3192 případů sexuálního napadení ve svých řadách. Tehdejší ministr obrany Leon Panetta ale odhadoval, že reálné číslo se blíží k 19 000, protože jen málo obětí svůj případ ohlásí. Čerstvější čísla nejsou k dispozici, nicméně přibývá soudních procesů i potrestaných velitelů, kteří se snažili nejhorší skandály zamést pod koberec.

Reklama

Výběr článků

Načítám