Hlavní obsah

Policie přepadla autobus omylem, postřelila 14 lidí

– Lima

Při zásahu proti domnělým teroristům zranili peruánští policisté a vojáci 14 lidí. Začali střílet na údajně podezřelý minibus v provincii La Convención na jihu země. Úřady se zraněným neomluvily, peruánská média označila akci za vážnou chybu. Podle dostupných informací nebyli mezi pasažéry zahraniční turisté.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle prohlášení armády střelbu vyprovokovaly podezřelé manévry autobusu, jehož řidič neuposlechl výzvu k zastavení. Kulky vypálené muži v uniformách vážně zranily čtyři pasažéry, které převezl do nemocnice v nedalekém městě Quillabamba vrtulník. Ostatní transportovaly sanitky.

Řidič minibusu Romulo Almiron řekl peruánské rozhlasové stanici RPP, že zevnitř nikdo nestřílel, což dalším médiím potvrdil i starosta nedaleké obce.

V tomto regionu nazvaném podle zkratek místních řek VRAEM jsou v poslední době opět aktivní členové levicové teroristické organizace Světlá stezka, kteří si obstarávají finance únosy lidí a obchodem s narkotiky.

Podle peruánského experta na narkoterorismus Jaimeho Antezany však policie a armáda učinily vážnou chybu, když se rozhodly neuváženě zakročit proti domnělým teroristům, za což by měly převzít zodpovědnost. "Pro boj proti obchodu s drogami není nutné militarizovat oblast; bojovat s ním znamená kontrolovat chemické látky," prohlásil Antezana v rozhovoru pro RPP.

Zda bude omyl stát někoho funkci, není zatím jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám