Hlavní obsah

Vdova po Carnajevovi měla v počítači materiály s návodem na výrobu bomby

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katherine Russellová, vdova po Tamerlanu Carnajevovi, který je jedním z podezřelých z útoků při bostonském maratonu, stále zůstává v hledáčku vyšetřovatelů kvůli podezření, že se na atentátu nějak podílela. Podezření vzrostlo poté, co byly v jejím laptopu nalezeny soubory s islamistickou tématikou.

Foto: Stew Milne, ČTK/AP

Vdova po Tamerlanu Carnajevovi Katherine Russellová a právník Amato DeLuca

Článek

Čtyřiadvacetiletá Russellová, která žije od útoku v domě svých rodičů ve městě North Kingstown ve státě Rhode Island, začala být podle amerických médií dávána do spojitosti s přípravami na atentátu poté, co byla na zbytcích jedné z bomb nalezena ženská DNA. Vdova ale již od začátku tvrdí, že o činech svého manžela a jeho bratra Džochara Carnajeva nic neví.

Ve spojitosti se zajištěním ženské DNA byl v domě Russellové proveden zásah a byly odtud odneseny důkazní materiály.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Záchranáři ošetřují zraněné po atentátu na bostonský maraton

Podle posledních výsledků, které citoval server Daily Mail, nepatří zajištěné otisky prstů ani ženská DNA vdově po Carnajevovi. Tím ale podezření její účasti na přípravách atentátu nepadá. V jejím laptopu, který vyšetřovatelé zajistili při domovní prohlídce, totiž byly nalezeny mnohé islamistické materiály, konkrétně vydání internetového magazínu Inspire, který je vydáván organizací al-Kajdá. To zvyšuje podezření, že byla do celého incidentu zapojena víc, než tvrdí.

Jeden z materiálů Inspiru, který mohl být podle vyšetřovatelů návodem k výrobě konkrétních výbušných zařízení, a který získala stanice NBC News, měl prý název Make a Bomb in the Kitchen of Your Mom (Vyrobte si bombu v kuchyni vaší matky).

Bomba vyrobená doma 

Jeden ze zdrojů obeznámený s případem také pro stanici CNN uvedl, že bomby byly s velkou pravděpodobností vyráběny v domě, kde žil Tamerlan Carnajev s manželkou a jejich tříletou dcerou.

Vzorky potvrzující výrobu byly nalezeny na kuchyňském stole, ve dřezu a také ve vaně.

Spekulace také vyvolává zjištění, že Tamerlan Carnajev volal své ženě několik hodin poté, co byly v médiích zveřejněny snímky podezřelých z atentátu - jeho a bratra Džochara. Obsah rozhovoru ale zůstává neznámý, uvedl New York Times.

Při dvou výbuších nedaleko cíle bostonského maratónu 15. dubna zahynuli tři lidé a několik stovek bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám