Hlavní obsah

Vybuchlá továrna ve Westu měla nízké pojištění, škoda je stokrát větší

Továrna v texaském Westu, kterou v polovině dubna srovnal se zemí výbuch, při němž zahynulo 14 lidí, a další dvě stovky osob byly zraněny, byla nedostatečně pojištěna. Zatímco škody byly odhadnuty na více než 100 miliónů dolarů (necelé dvě miliardy korun), pojistka byla sjednána na pouhý milión dolarů (19,5 miliónu korun), uvedla v neděli agentura AFP.

Foto: Houston Chronicle, Smiley N. Pool, ČTK/AP

Zničené domy po výbuchu ve Westu

Článek

Majitele továrny West Fertilizer Co. zažalovalo již několik lidí. S informací o nízkém pojištění přišel nejdříve deník Dallas Morning News. Nyní vše potvrdil právník Brook Laskey, kterého si najala pojišťovna, u níž byla továrna pojištěna.

"Sečteno podtrženo, toto nedostatečné pojištění jde ruku v ruce s celkovým nedostatkem zodpovědnosti, který je továrně vlastní. Projevilo se to už od prvního dne, kdy odmítli uznat svou odpovědnost," uvedl Randy C. Roberts, advokát jednoho ze žalobců. Jak dodal, očekává, že nyní majitel továrny požádá soudce, aby tento milión dolarů rozdělil mezi žalobce, a poté vyhlásí bankrot.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdevastovaný West připomíná po výbuchu válečnou zónuVideo: Reuters

V továrně na hnojiva, která se nachází v městečku, kde žije velké množství potomků českých přistěhovalců, vypukl požár letos 17. dubna. Chvíli poté následovala exploze, jež za sebou zanechala 27metrový kráter a zničené budovy ve vzdálenosti 37 bloků od továrny. Příčina neštěstí zatím není známa, ale vyšetřovatelé na základě dosavadních poznatků nepředpokládají, že by šlo o zločinný úmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám