Hlavní obsah

Více Američanů spáchá sebevraždu, než kolik jich zahyne při haváriích

Washington

Během posledního desetiletí v USA prudce stoupl počet lidí, kteří se rozhodli pro dobrovolný odchod ze života. Sebevražda je dokonce častějším případem smrti než autonehody. Zatímco v posledním desetiletí zemřelo při haváriích 33 687 lidí, ve stejnou dobu ukončilo dobrovolně život 38 364 osob, uvedl úřad pro prevenci nemocí CDC.

Článek

Patrný je zejména růst počtu sebevražd mezi Američany ve věku od 35 až 65 let, v posledním desetiletí se zvýšil o 28 procent. Roční míra sebevražd u této věkové skupiny stoupla z 13,7 na 100 000 obyvatel v roce 1999 na 17,6 na 100 000 obyvatel v roce 2010. Nárůst byl mimořádně vysoký u amerických indiánů a původních obyvatel Aljašky, u kterých je to o 65 procent. Počet sebevražd ale také velmi vzrostl mezi bělochy nehispánského původu, a to o 40 procent.

Nejvíce se zvýšil počet sebevražd lidí ve věku 50 až 54 let (o 48 procent) a ve věku 55 až 59 procent (o 49 procent). Statistiky také ukázaly, že nárůst sebevražd lidí od 35 do 64 let je výraznější u žen (o 32 procent) než u mužů (27 procent). Naopak se téměř nezměnil počet sebevražd u lidí nad 65 let a ve věku od deseti do 34 let.

Za krizí se počet sebevražd zvyšuje

CDC neuvedl příčiny. Podle tajemnice CDC Ileany Ariasové jsou důvody komplexní. V případě nejpostiženější skupiny středního věku může jít o změny pohledu celé generace dětí z baby boomu, které mohly mít větší očekávání, než jim život přinesl. Navíc slábne význam rodiny a zvětšuje se společenská izolovanost. K vyššímu počtu sebevražd přispěla i finanční a ekonomická krize.

„Nárůst provází pokles finančních jistot mnoha rodin ve stejné době,“ uvedla Ariasová pro New York Times s tím, že většinou za krizí počty sebevražd vzrůstaly. Rozhodně k tomu přispěla hypoteční krize, kdy lidé přicházeli o své domovy.

Dalším důvodem může být i větší dostupnost léků na bázi syntetických opiátů, jako jsou OxyConin a oxycodone, které jsou ve větším množství smrtelné.

Zatím je ale nejčastějším způsobem sebevraždy zastřelení se, osm lidí ze sta tisíc se zastřelí, čtyři se udusí a čtyři se oběsí, uvedla televize CBS. Zejména oběšení přibylo, zvýšení za dekádu činí 81 procent, otrav přibylo 24 procent. Muži středního věku volí většinou střelnou zbraň, nebo oběšení, ženy z téže věkové skupiny se otráví, nebo zastřelí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám