Hlavní obsah

Žena, které český lékař transplantoval obličej, vystoupila v Bostonu

• Aktualizováno

V americkém Bostonu ve středu poprvé předstoupila před novináře Carmen Tarletonová, které český plastický chirurg Bohdan Pomahač transplantoval obličej. Ženě v roce 2007 polil obličej její bývalý manžel louhem a ona byla popálena na 80 procentech těla.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Český chirurg Bohdan Pomahač s Carmen Tarletonovou na tiskové konferenci

Článek

Čtyřiačtyřicetiletá matka dvou dětí na tiskové konferenci řekla, že svůj příběh zveřejňuje proto, aby ostatním dodala sílu překonat bolest. Schůzky se zúčastnila také Miranda Righterová, jejíž zesnulá matka pro transplantaci tvář darovala.

Miranda Righterová řekla, že je nesmírně šťastná, že může opět vidět matčinu tvář a její pihy.

Foto: ČTK/AP

Miranda Righterová ukazuje fotografii své matky Cheryl Denelli-Righterové, jejíž obličej použili lékaři k transplantaci.

Tam, kde bývala zjizvená a vrásčitá tkáň, jsou nyní hladké tváře a skvěle tvarovaný nos, uvedl list The Boston Globe o ženině obličeji. Tarletonová by nyní měla získat lepší kontrolu nad svými novými rty a užívat si zlepšeného citu v celém obličeji.

"Chci, aby ostatní věděli, že se nemusí vzdávat uzdravení, když je zasáhne tragédie," řekla Tarletonová. Dodala, že každý v sobě může najít cestu ke štěstí.

"Uzdravování si žádá čas a trpělivost," prohlásila. "Zjistila jsem, že máme nad svým životem mnohem větší kontrolu, než si myslíme. Jsem žijícím příkladem toho, že máme sílu a schopnost překonat cokoli, co se nám přihodí."

Tarletonová v uplynulých šesti letech čelila mnoha komplikacím, "někdy s třesoucími se koleny", jak uvedla. Prodělala 55 operací a po transplantaci její imunitní systém dárcovský obličej odmítal. Doktoři se domnívali, že již nemají žádnou možnost, jak jí pomoci, ale na její naléhání a přes značné riziko nasadili další lék, který pomohl.

Foto: ČTK/AP

Carmen Tarletonová před operací

Pomahač o zvládání imunitní reakce řekl, že tělo již nový obličej neodmítá. "Stali jsme se průkopníky v hledání nových hranic možností imunobiologie."

Na operaci, která trvala 15 hodin, pracovalo přes 30 lékařů, anesteziologů a dalších zdravotníků. Ženě při ní transplantovali nos, rty, obličejové svaly, tepny, nervy a krční tkáň.

Pomahač, který žije v USA, jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou transplantaci obličeje. Dosud jich uskutečnil se svým týmem několik. Bostonská nemocnice Brigham and Women's hospital, ve které Pomahač pracuje, uvádí pět provedených transplantací obličejů.

Pomahač odešel do USA jako absolvent olomoucké medicíny a vypracoval se ve špičkového odborníka. Česká transplantační nadace mu loni udělila výroční cenu za rok 2012 za rozvoj transplantační medicíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám