Hlavní obsah

Rusové nám stále zdražují vesmírné lety, stěžuje si NASA

Mys Canaveral

Rusko, které v současnosti drží monopol na cestování lidí do vesmíru, si účtuje za přepravu amerických astronautů stále vyšší částky. Za jedno místo na palubě kosmické lodi musí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nejnověji platit 70,6 miliónu dolarů (1,4 miliary Kč). Přitom u předchozího kontraktu to vycházelo na 65 miliónů dolarů.

Foto: Lawrence K. Ho/Los Angeles Times/Pool , Reuters

USA poslaly své raketoplány do důchodu a nyní jsou závislé na pomoci Rusů. Na snímku je raketoplán Endeavour.

Článek

Podle ředitele NASA Charlese Boldena by si přitom mohli Američané nové výdaje z velké části odpustit, kdyby podpořili domácí komerční lety. Dvě americké soukromé společnosti již začaly dobývat vesmír, ale na přepravu posádek ještě nejsou připraveny.

NASA sama upustila od vysílání svých zastaralých raketoplánů do vesmíru v roce 2011 a od té doby je zcela odkázaná na spolupráci s Ruskem, které k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pravidelně vysílá kosmické lodě Sojuz.

NASA tak musela s Ruskem uzavřít nový kontrakt za 424 miliónů dolarů (8,3 miliardy Kč) na přepravu včetně odborné přípravy šesti astronautů z USA, ale také z Evropy, Kanady a Japonska pro roky 2016 a 2017.

Soukromníci u ISS

Podle Boldena by si NASA tento poslední výdaj mohla ušetřit, kdyby americký Kongres souhlasil s vyššími příspěvky na program amerických komerčních letů. Pokud na něj zákonodárci nebudou pamatovat ani v rozpočtu pro rok 2014, hrozí, že se americká závislost na Rusku protáhne i za rok 2017.

K ISS už úspěšně vysílá svou nákladní loď Dragon soukromá společnost SpaceX, která tvrdí, že by mohla mít připravenou její modifikovanou verzi pro lidskou posádku do roku 2015.

Úspěšný start pokusné rakety měla před několika dny také další společnost Orbital Sciences, která se ale chce zatím věnovat jen přepravě materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám