Hlavní obsah

Na Guantánamu drží hladovku už dvě třetiny vězňů

Novinky, rei
Guantánamo

Americké úřady vyslaly do věznice Guantánamo na Kubě lékařské posily. Medici mají dohlížet na zdravotní stav osob, které USA zadržují kvůli podezření na spojení s teroristy. Stále víc vězňů - nyní už téměř dvě třetiny - drží protestní hladovku.

Foto: Bob Strong/Files , Reuters

Plot na Guantánamu

Článek

Potravu odmítá už 100 z celkem 166 vězněných, 21 z nich musí živit nitrožilně, uvedl mluvčí věznice Samuel House. O víkendu proto na Guantánamo dorazily čtyři desítky sester a lékařů, kteří posílili lékařský personál starající se o vězně.

První hladovkáři zahájili svůj protest v únoru proti tomu, že je Američané drží neomezeně dlouho. Většinou nebyli formálně obviněni. Zhruba stovka zadržovaných má být propuštěna, ale buď je není kam převést, anebo jejich převozu brání Kongres.

Objevily se i zprávy, že vlna hladovek začala poté, co dozorci nevhodně nakládali s korány vězňů při prohlídkách cel. Vedení věznice to však popřelo.

Před dvěma týdny propukly na Guantánamu násilnosti poté, co byli vězni přemístěni do míst bez kamer a oken. Někteří se strážcům postavili na odpor a dozorci po nich stříleli, zřejmě gumovými projektily. Údajně nebyl nikdo vážně zraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám