Hlavní obsah

Výbuch v Praze vyvolal v USA opět diskuzi o Česku a Čečensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva o pondělním výbuchu v domě v centru Prahy neušla pozornosti světových médií. O události informovala také americká stanice CNN, která nedávno zaměnila Českou republiku s Čečenskou během debaty o původu atentátníků z Bostonu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Hasiči zasahují na místě výbuchu

Článek

Téma tak s pondělní zprávou z Prahy na internetových stránkách CNN ožilo znovu, tentokrát v diskusi pod článkem. Poté, co se jeden z diskutujících otázal, zda exploze v Praze není odplatou za Boston, se rozhořela vášnivá debata.

„Nepotřebujeme ani atomovku, svá hloupá muslimská města si zničí sami,“ píše diskutér Joshua.

Většina diskutujících jeho a jemu podobné ale ubila argumenty. Do diskuse se zapojilo i množství Čechů a část z nich dokonce přešla z angličtiny na češtinu. Těm, kteří se geograficky neorientovali, vysvětlovali, že Česko je v Evropě a jde o civilizovanou zemi, která je členem EU a NATO.

Zmýlili se i v televizi

Ne vždy se to však dařilo. "Tak proč nechali v Bostonu vybuchnout bombu?" tázal se jeden z diskutujících.

"Ale obě země jsou muslimské, nemám pravdu?" píše další.

K záměně Čečenska a Česka došlo předminulý týden. Bývalý agent CIA, kterého CNN zpovídala, hovořil o dvojici podezřelých, Džocharovi a Tamerlanovi Carnajevových z Čečenské republiky, přičemž prohlásil, že mladší Džochar by se mohl jmenovat po prvním prezidentu České republiky.

Omyl následně vyjasňoval i velvyslanec ČR ve Spojených státech Petr Gandalovič, když vyzval, aby nebyla Česká republika s Čečenskou zaměňována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám