Hlavní obsah

Mluvili o holkách, kreditech a iPhonu. Unesený popsal 90 minut s atentátníky z Bostonu

Novinky, rei
Boston

Mluvilo se o holkách, o kreditních limitech nebo o tom, kolik lidí ještě dnes poslouchá cédéčka. Tak popsal 26letý Číňan své osudové setkání s atentátníky z Bostonu, kteří na útěku před policií ukradli jeho auto a hodinu a půl s ním jezdili po předměstí Bostonu. Muž měl štěstí, v nestřeženou chvíli se mu podařilo utéct. Rozhovor s ním přinesl list Boston Globe.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Po uprchlém Džocharu Carnajevovi pátralo na předměstí Bostonu na 9000 policistů.

Článek

Čínský podnikatel, který přijel do USA studovat, zkřížil cestu dvěma nejhledanějším mužům v zemi předminulý čtvrtek okolo jedenácté hodiny večer. V pronajatém mercedesu byl zrovna u města Cambridge, když mu zazvonil mobil a on zastavil na kraji silnice, aby mohl hovor v klidu vyřídit. V tom za ním prudce zabrzdilo starší auto. Vystoupil z něj muž v oděvu černé barvy a zaklepal mu na okno. Danny, jak se Číňan americkým novinám představil, stáhl sklo. Muž bez váhání prosmýkl dovnitř ruku a otevřel si dveře. V ruce měl stříbrnou pistoli.

Útočník se zeptal, jestli Danny sledoval zprávy o výbuších v Bostonu. Číňan přitakal. Muž odvětil: „To jsem udělal já. A taky jsem právě v Cambridge zabil policajta“.

Vedle Dannyho se posadil 26letý Tamerlan Carnajev, starší ze dvou bratrů, kteří odpálili dvě podomácku vyrobené nálože během maratonu v Bostonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ohlušující noční přestřelka u BostonuVideo: Reuters

Jeho bratr, 19letý Džochar Carnajev, zůstal v druhém autě a vyrazil za nimi. Později auto odstavil a přesedl si k nim.

„Nechci umřít. Pořád mám tolik přání a snů,“ popsal své myšlenky po únosu Danny.

Přemýšleli o New Yorku

Tamerlan Dannyho navigoval po předměstí Bostonu. Podle Dannyho dvojice mluvila o všedních záležitostech, jako by se nic zvláštního nedělo. Bratři probírali děvčata, kreditní limity pro studenty, krásy Mercedesu-Benz ML 350 a iPhonu 5 a vedli debatu o tom, zda ještě dnes vůbec někdo poslouchá CD.

Pak začali probírat možnou cestu do New Yorku, načež přešli do cizí řeči. Danny rozuměl jen slovu „Manhattan“. Po chvíli se ho Tamerlan zeptal, zda může s tímto autem za hranice. Na dotaz, kam má konkrétně na mysli, odpověděl mladší Džochar: „Jako do New Yorku“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah proti podezřelému atentátníkoviVideo: Reuters

Dannymu zazvonil telefon. Volal kamarád. Tamerlan Číňana vyzval, aby to zvedl a řekl, že je mu špatně a je s jiným kamarádem. „Jestli řekneš jediný slovo čínsky, hned tě zabiju,“ varoval únosce.

Běžel o život

Dannyho šance přišla ve chvíli, kdy v autě docházel benzin a museli sjet k čerpací stanici. Džochar šel doplnit palivo. Chtěl zaplatit Číňanovou kreditkou, ale to nebylo možné. Džochar se vrátil pro hotovost. Tamerlan dal bratrovi peníze a poté, co se vzdálil, odložil pistoli do postranní přihrádky ve dveřích a začal si hrát s navigací.

Danny se rozhodl pro útěk.

„Myslel jsem na to, že musím udělat současně dvě věci: rozepnout si pás a otevřít dveře. Pak co nejrychleji vyskočit. Kdybych to nezvládl, okamžitě by mě zabil. Tak jsem to udělal. Udělal jsem to hodně rychle, současně jsem otevřel dveře, odepnul pás, vyskočil... a běžel.“

Tamerlan se snažil ho zachytit, ale nepodařilo se mu to. Danny sprintoval pryč místy, kde na něj bylo obtížné zacílit.

Nakonec doběhl k další benzínce nedaleko, kde se skryl ve skladišti a křičel na pokladního, ať zavolá policii.

Té se podařilo ujíždějící mercedes rychle lokalizovat podle Dannyho iPhonu, který zůstal v autě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz atentátníka z Bostonu do věznice Fort DevensVideo: Reuters

Tamerlan byl při honičce s policisty smrtelně zraněn, Džochar se den skrýval, pátralo po něm 9000 policistů. Nakonec ho objevil jeden muž ve své jachtě. Mladík skončil s vážnými zraněními v nemocnici. V pátek byl převezen do vězení, vyšetřovatelům přestal odpovídat. Čeká ho soud, hrozí mu trest smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Carnajev se přiznal k bostonskému útoku

Džochar Carnajev podezřelý ze zosnování pumového útoku v Bostonu se podle amerických vyšetřovatelů ke svému činu přiznal. Není ale jasné, zda jeho přiznání...

Výběr článků

Načítám