Hlavní obsah

Sourozenci ztroskotali v Karibiku, za záchranou plavali 14 hodin

Čtrnáct hodin museli v Karibském moři plavat američtí sourozenci Dan a Kate Suskiovi, než se dostali na břeh ostrova Svatá Lucie. Vyrazili rybařit, ale loď, kterou si pronajali, se potopila.

Foto: ČTK/AP

Dan a Kate Suskiovi na archivním snímku z roku 2009

Článek

Třicetiletý Dan Suski právě zápolil s devadesátikilovým marlínem, kterého chytil. S pomocí své o devět let starší sestry se jej pokoušel na rozbouřeném moři dostat na palubu, když se loď začala potápět. Voda se dostala do kajuty a zaplavila i strojovnu. Kapitán vyslal signál SOS.

Jak se do lodi dostávalo stále více vody, hodil kapitán záchranné vesty oběma sourozencům a křičel na ně, aby skočili do vody, řekla agentuře AP Kate Suskiová.

Oba skočili i s kapitánem a prvním důstojníkem do vody na poslední chvíli. O pět minut později se loď potopila. Všichni byli 13 kilometrů od pobřeží, kde jimi pohazovaly velké vlny. Kapitán je vyzval, aby se drželi při sobě.

Když se však ani za hodinu žádná pomoc neobjevila, Suskiovi se rozhodli plavat na pobřeží, i když kvůli dešti a vlnám neviděli břeh.

Sáhla na ně smrt

Ze země sice vzlétly vrtulník a letadlo, ale sourozence ani posádku nenašly.

Po několika hodinách opět vysvitlo slunce. „Bylo nám jasné, že situace je zoufalá,“ uvedla Kate a dodala: „Přímo čelíte své smrtelnosti. Oba jsme si procházeli způsoby, jak můžeme umřít. Utopíme se? Sežere nás žralok?“

„A co podchlazení?“ dodal bratr, načež sestra pokračovala: „Mohou nám ustrnout nohy, takže nebudeme moci plavat?“

Oba plavali asi 12 až 14 hodin a snažili se ignorovat představy o žralocích. Když vysvitl měsíc, dostali se do vzdálenosti asi deseti metrů od skalnatých útesů. Báli se, že by je vlny mohly umlátit, kdyby se více přiblížili. Plavali kolem, než spatřili písečnou kosu. Vyplazili se na pobřeží a zhroutili se vedle sebe. Ještě se zakryli křovím a travou, aby si udrželi zbylé teplo.

O tři hodiny později spatřili mladého rolníka, který šel kolem se psem. Dal jim sušenky a vodu a čekal s nimi, než přijede policie.

Oba skončili v nemocnici na kapačkách. Tam se dozvěděli, že kapitán s prvním důstojníkem strávili ve vodě 23 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám