Hlavní obsah

Atentátníci z Bostonu měli v plánu útočit na newyorském Times Square

Boston
Aktualizováno

Tamerlan Carnajev a jeho mladší bratr plánovali atentáty také v New Yorku, a to v samotném srdci města - na Times Square. Ve čtvrtek to řekl starosta New Yorku Michael Bloomberg. Jejich plány ale překazila policie, která je vypátrala na předměstí Bostonu. Tamerlan Carnajev zemřel po přestřelce s policií, jeho bratr Džochar je v nemocnici.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových jak je zveřejnila FBI

Článek

O plánu zaútočit v New Yorku oba bratři mluvili, když v Bostonu unesli auto i s řidičem. Ještě minulý čtvrtek v noci s ním údajně chtěli jet do New Yorku, kde hodlali odpálit nálože na Times Square, uvedla agentura Reuters.

Informace prý vycházejí z výpovědi zraněného Džochara Carnajeva, který leží od minulé soboty se zraněními v bostonské nemocnici.

"FBI nás informovala, že přeživší útočník prozradil, že New York byl dalším na seznamu jejich cílů," řekl starosta Bloomberg. "On a jeho starší bratr měli v úmyslu jet do New Yorku a odpálit tyto výbušniny na Times Square," dodal.

Některá média s odkazem na vyšetřovatele už dřív uvedla, že v New Yorku údajně chtěli oslavit svůj „úspěch“ z Bostonu.

Pro útok v New Yorku prý měli připravenu bombu vyrobenou z tlakového hrnce, podobnou těm, které použili v Bostonu, a dalších pět trubkových bomb, uvedl ve čtvrtek newyorský policejní komisař Raymond Kelly.

Prozradil je unesený řidič

Řidiči, kterého oba bratři na předměstí Bostonu unesli, se podařilo utéct, když s jeho autem přijeli k benzínce, kde chtěli natankovat.

Právě jeho útěk byl klíčový, protože řidič na bratry upozornil policii, která je pak začala pronásledovat. Při honičce šestadvacetiletý Tamerlan zemřel. Bratři ještě před tím po policistech z okna vozu házeli výbušniny.

Vyšetřování zatím vede policisty k závěrům, že bratři původem z Čečenska naplánovali a provedli minulé pondělí atentáty při známém bostonském maratónu. Použili k tomu dva tlakové hrnce naplněné trhavinou, ložisky a hřebíky. Oba explodovaly poblíž cíle závodu a zabily tři lidi, 264 dalších zranily. Džochara Carnajeva, který přežil, už vyšetřovatelé v pondělí obvinili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám