Hlavní obsah

Carnajev se přiznal k bostonskému útoku

Boston
Aktualizováno

Džochar Carnajev podezřelý ze zosnování pumového útoku v Bostonu se podle amerických vyšetřovatelů ke svému činu přiznal. Není ale jasné, zda jeho přiznání bude mít před soudem váhu, protože zaznělo před tím, než američtí vyšetřovatelé seznámili Čečence s jeho ústavním právem nevypovídat a využít služeb advokáta.

Foto: Alexander Demiančuk, Reuters

Fotografie Džochara Carnajeva

Článek

Carnajev je stále upoután na lůžko v bostonské nemocnici Beth Israel, kde si léčí vážná zranění způsobená střelami bostonských policistů. Soudní úředníci mu dosud nepřečetli poučení o jeho právech. Není proto jasné, zda jeho přiznání vezme soud na vědomí. Podle justičních expertů to ale možná ani nebude zapotřebí, protože policie má k dispozici dostatek důkazů, které Carnajeva z činu usvědčují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry kamery vybavené termovizí, která pomohla odhalit podezřelého atentátníka z Bostonu Video: Reuters

Všechny informace z výslechu údajného atentátníka v nemocnici jsou úředně nepotvrzené, protože vyšetřovatelé nejsou oprávněni o nich informovat média. Z dosavadního vyšetřování ale už pronikly informace o tom, že Džochar Carnajev byl pod silným vlivem svého bratra Tamerlana, který pumový atentát připravil jako odvetu za americké bojové operace v Iráku a Afghánistánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Bostonu zabíjely nálože v odpadkových košíchVideo: Reuters

K hlavním věcným důkazům proti bratrům Carnajevovým patří pistole nalezená na místě přestřelky s policií a zbytky zařízení, jímž atentátníci na dálku nálož odpálili.

Nebyl ozbrojen

Mezitím vyšlo také najevo, že Džochar byl při dopadení neozbrojený. Pistole ráže devět milimetrů, kterou bratři použili při přestřelce s policií, patřila Tamerlanovi. Střelná zranění Džochara pocházejí pravděpodobně právě z této přestřelky, při níž jeho starší bratr Tamerlan zemřel. V lodi, v níž se Džochar Carnajev ukrýval, žádná zbraň údajně nalezena nebyla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U cílové pásky uctili památku obětí výbuchů při bostonském maratónuVideo: Reuters

Agentura AFP zase napsala, že ruská strana upozornila na staršího z bratrů, Tamerlana, také Ústřední zpravodajskou službu (CIA), tedy nejen federální bezpečnostní úřad FBI, jak bylo uvedeno dříve.

CIA pak doporučila zařadit Tamerlana Carnajeva na seznam sledovaných osob.

Americké úřady v současnosti řeší, zda bezpečnostní aparát nechyboval.

Chtěli to oslavit

Bratři chtěli svůj útok oslavit v New Yorku, řekl televizi NBC bostonský policejní důstojník obeznámený s vyšetřováním. Džochar o chystané cestě do New Yorku vypověděl při policejním výslechu.

"Chtěli uspořádat něco jako oslavu," řekl americké televizi policista Ray Kelly.

Informace o údajné cestě bratrů Carnajevových do New Yorku se objevila už dříve. Zmínil se o ní řidič automobilu, jehož Carnajevovi vzali jako rukojmí v noci na 19. dubna před přestřelkou s policií. Řidič vypověděl, že bratři hovořili o plánované cestě na newyorský Manhattan.

Policisté se nyní snaží zjistit, zda Carnajevovi měli v New Yorku nějaký kontakt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám