Hlavní obsah

Přeživší atentátník z Bostonu dostane hvězdné právníky

Boston

Podezřelý z bombových útoků na bostonský maratón Džochar Carnajev dokázal říct z nemocničního lůžka federální soudkyni pouze "ne". Ne, nemůže si dovolit advokáta. A tak devatenáctiletého mladíka, který může za svou údajnou roli v teroristických útocích dostat i trest smrti, bude hájit jedna z nejzkušenějších veřejných obhájkyň v zemi Miriam Conradová, uvedla americká televize ABC na svém webu.

Foto: Robin Young, ČTK/AP

Nedatovaná fotografie Džochara Carnajeva

Článek

Respektovaná advokátka vede v Bostonu federální úřad veřejných obhájců, tedy advokátů přidělovaných obviněným z úřední moci, ex offo. Ve svém profesním životopisu už má například obhajobu Richarda Reida, Brita odsouzeného na doživotí za pokus odpálit na palubě letadla z Paříže do Miami výbušninu ukrytou v teniskách. Hájila také Rezwana Ferdause, Američana bangladéšského původu, který byl loni odsouzen k 17 letům vězení za to, že připravoval útoky na washingtonský Kapitol a Pentagon.

Conradová a několik dalších advokátů z jejího úřadu jsou už v soudních dokumentech vedeni jako Carnajevovi obhájci. Je mezi nimi také William Fick, který se zúčastnil pondělního "přelíčení" v Carnajevově nemocničním pokoji. Fick požádal o dodatečnou právní pomoc od advokátů, kteří už měli co do činění s případy, v nichž hrozil trest smrti. Tento nárok vyplývá z federálního zákona.

Carnajev je obviněn z odpálení zbraně hromadného ničení a z úmyslného ničení veřejného majetku s následkem usmrcení, což jsou trestné činy, za které hrozí hrdelní trest. Nyní se v nemocnici léčí ze zranění, které utrpěl při přestřelce s policií, než byl dopaden.

Nelehký úkol hájit nenáviděného

Conradová a její lidé mají před sebou těžký případ. Budou se pokoušet udržet při životě klienta, kterého mnozí považují za nejnenáviděnějšího člověka v Americe. Klient je upoután na lůžko a stěží je schopen komunikovat. Obhájci čelí rozpočtovým škrtům a mají proti sobě federální prokuraturu a Federální úřad pro vyšetřování (FBI), pro které je Carnajevovo stíhání jednou z hlavních priorit.

"Je to, jako by David stál proti Goliášovi," míní Tamar Birckheadová, která nyní přednáší právo na Severokarolínské univerzitě. "Panuje předpoklad, že obviněný je vinen a měl by být okamžitě popraven. Budou muset ujít trnitou cestu," dodala.

"Obecně je to velice nevděčná práce," míní bývalá federální soudkyně Nancy Gertnerová, působící jako profesorka práva na Harvardu. "Obhájce ex-offo musí zastupovat kohokoliv, kdo mu vstoupí do dveří. Někteří obvinění mohou budit sympatie, někteří nikoliv a Džochar je zvláště odpudivý."

Carnajevova obhajoba údajně už začala s vlastním vyšetřováním. Součástí obhajoby nejspíše bude i hledání polehčujících okolností či klíče k rozluštění stavu Carnajevovy mysli.

"Budou se snažit prošetřit Džocharovo zázemí, dětství a vztahy s bratrem. Nejednal pod nátlakem? V jakém byl duševním stavu? Určitě budou požadovat psychiatrické vyšetření," odhadla Birckheadová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám