Hlavní obsah

Majitele továrny na hnojiva ve Westu stíhají kvůli nedbalosti

West
Aktualizováno

Majitel továrny na hnojiva v texaském městě West, při jejímž výbuchu minulý týden zahynulo nejméně 14 lidí a dalších 200 bylo zraněno, byl zažalován několika pojišťovnami a jednou místní ženou. Společnost Adair Grain je v žalobách viněna z nedbalosti při provozu továrny.

Foto: Mike Stone, Reuters

Následky výbuchu ve Westu

Článek

"(Firma) vytvořila neúnosně nebezpečné podmínky, které vedly k požáru a explozi," píše se v žalobě, kterou podaly pojišťovny v zastoupení některých jednotlivců, dvou kostelů a několika podniků. Vyšetřovatelé zatím neoznámili, co požár a explozi továrny způsobilo, upozornila agentura Reuters.

Další žalobu podala svobodná matka, která přišla o byt a veškerý svůj majetek. Podle žaloby navíc utrpěla fyzická zranění a duševní újmu. Mluvčí firmy Adair Grain a jejího majitele Donalda Adaira se k žalobám odmítl vyjádřit. "Soustředíme se na hledání faktů a pomoc úřadům při vyšetřování," uvedl.

Američtí vyšetřovatelé na místě exploze nenašli žádné důkazy o zločinu. Důvod požáru, po němž v krátké době následovaly tři ničivé exploze, ale experti zatím neznají. Podle Reuters zástupce šéfa texaských hasičů Kelly Kistner pouze vyloučil, že by za jeden z výbuchů mohl železniční vagón naplněný extrémně nebezpečným dusičnanem amonným, který se při jedné z explozí převrátil na bok.

Ve Westu žije velké množství potomků českých přistěhovalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám