Hlavní obsah

Hackeři vyplašili svět zprávou o explozích v Bílém domě a zraněném Obamovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Twitterový účet americké tiskové agentury AP napadli v úterý neznámí hackeři a rozeslali přes něj do světa zprávu, že Bílým domem ve Washingtonu otřásly dvě exploze, při nichž byl zraněn prezident Barack Obama. AP okamžitě pravost zprávy dementovala a účet zablokovala. Také Obamův mluvčí ujistil, že prezidentovi USA se daří dobře.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama je zraněn, hlásal falešný vzkaz na twitterovém účtu renomované tiskové agentury.

Článek

"Blesková zpráva: dvě exploze v Bílém domě a Barack Obama je zraněn," hlásal vzkaz na účtu renomované americké agentury, jejíž mluvčí jej však krátce na to popřel. "Náš účet byl napaden hackery," oznámila AP, jejíž žurnalisté v minulosti opakovaně čelili pokusům o krádež počítačových hesel. Její twitterový účet byl ale údajně napaden poprvé.

Krátce na to reagoval rovněž mluvčí Bílého domu Jay Carney prohlášením, že zpráva byla falešná a Obamovi se daří dobře. Twitterový účet AP sleduje podle agentury DPA 1,9 miliónu lidí.

Poplašná zpráva se nicméně postarala o rozruch na americkém akciovém trhu a hlavní kurz indexu Dow Jones Industrial se podle agentur krátkodobě propadl do ztráty. "Byla to sice totální blbost, ale trhy jsou citlivé a na něco takové reagují rychlostí větru," citovala DPA nejmenovaného obchodníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám