Hlavní obsah

Šel se nadýchat vzduchu a našel bostonského atentátníka, teď je z něj hrdina

• Aktualizováno

David Henneberry byl dosud jedním z několika tisíc běžných obyvatel bostonského předměstí Watertown. Po noci z pátku na sobotu se ale stal hrdinou Spojených států. Byl to právě on, kdo policii informoval o místě, kde by se mohl ukrývat Džochar Carnajev (19), jeden z dvojice bratrů podezřelých z útoku na bostonský maratón. Toho policisté odhalili s pomocí termokamery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry kamery vybavené termovizí, která pomohla odhalit podezřelého atentátníka z Bostonu Video: Reuters

 
Článek

Masivní policejní pátrání ve Watertownu proměnilo v pátek bostonské předměstí v oblast, po které se pohybovali jen policisté, speciální jednotky a agenti FBI. Obyvatelé měli zákaz vycházet na ulici. David Henneberry se jako ostatní držel dál od oken a nenapadlo ho vyjít z domu.

Když byl ale kolem šesté večer zrušen zákaz vycházení, vyrazil David Henneberry s manželkou na dvůr svého domu. Podle CNN se potřebovali „nadýchat čerstvého vzduchu“.

Foto: Katie Zezima, ČTK/AP

Člun Davida Henneberryho, ve kterém se ukrýval Džochar Carnajev.

David si venku zapálil cigaretu, když si všimnul, jak vítr nadzvedl plachtu zakrývající jeho šestimetrovou loď. Měla být přitom pečlivě upevněná, a David se proto šel podívat, co se stalo. Zjistil, že upevňovací lano je přeříznuté. „Prostě strčil hlavu pod plachtu a viděl, že tam je kaluž krve,“ popsal situaci CNN Davidův nevlastní syn Robert Duffy. David Henneberry se okamžitě stáhl zpátky a bez váhání zavolal policii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze zásahu proti podezřelému atentátníkoviVideo: Reuters

„Nepokoušel se být hrdinou, nekřičel, myslel na to, že dělá správnou věc,“ řekl o nevlastním otci Duffy.

Pomohla termokamera

Dramatická policejní operace trvala zhruba čtyřicet minut. Policisté podezřelého nejdřív vyzvali, aby se vzdal, to ale zůstalo bez odpovědi.

Foto: FBI, ČTK/AP

Oznámení FBI o vyhlášení pátrání po bratrech Carnajevových

„Použili jsme robota, abychom stáhli plachtu z lodi,“ řekl David Procopio z massachusettské policie. „Také jsme ho sledovali kamerou s termovizí v našem vrtulníku. Byl oslabený ztrátou krve, nejspíš od těch zranění, která utrpěl v noci,“ dodal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Plachtu na člunu, kde se ukrýval Džochar Carnajev, odkryl policejní robot

Následovala přestřelka, při které bylo vypáleno přes dvacet nábojů. Policisté nakonec vpadli do lodi a podezřelého zadrželi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřování u domu, kde se ukrýval Džochar CarnajevVideo: Reuters

Podle amerických médií se ještě v neděli před domem Davida Henneberryho objevovali zvědavci, kteří si místo dramatického zásahu filmovali a fotili. Majitel poškozené lodi ale ze svého domu zmizel poté, co ho policisté po výslechu propustili. Chce se prý vrátit, až opadne zájem veřejnosti. Lidé se mu mezitím spontánně začali na Facebooku skládat na novou loď.

Džochar se nejspíš chtěl zabít

Džochar Carnajev je zraněný na krku a podle CNN možná nebude moci mluvit, což by policii výrazně zkomplikovalo vyšetřování motivů pondělního atentátu.

Foto: ČTK/AP

Agenti FBI a ATF prohledávají Džochara Carnajeva poté, co ho vytáhli ze člunu, kde se ukrýval.

Carnajev je ve „vážném, ale stabilizovaném stavu“, upřesnil massachusettský guvernér Deval Patrick. Nemocnice Beth Israel Deaconess Medical Center, kde zraněný Carnajev leží, je pod přísným policejním dohledem.

Někdejší zástupce šéfa FBI John Miller řekl televizi CBS, že mladík se při přestřelce pravděpodobně pokusil o sebevraždu. Jedna ze dvou střel, které ho zranily, prošla krkem. Právě kvůli tomuto průstřelu zadržený Čečenec nemůže mluvit.

Džocharův bratr Tamerlan (26) zemřel v pátek na následky zranění, která utrpěl při pronásledování policií. Pondělní bombové útoky při mezinárodním maratónu v Bostonu si vyžádaly tři mrtvé a přes 170 zraněných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám