Hlavní obsah

Nikdy nechtěl bojovat proti Západu, tvrdí matka atentátníka z Bostonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američtí vyšetřovatelé stále neznají odpověď na to, proč by podezřelí bratři Carnajevovi chtěli spáchat útoky v Bostonu. Jejich matka řekla televizi CNN, že starší z obou mužů nikdy nezmínil, že by chtěl bojovat proti Západu. Přiznala ale, že se v posledních letech víc zajímal o islám. Druhý podezřelý útočník je ve vážném stavu v nemocnici. Má zraněný krk a nemůže mluvit.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Člen zvláštní jednotky SWAT při pátrání po Džocharu Carnajevovi na předměstí Watertown v Bostonu.

Článek

Američtí vyšetřovatelé už kvůli výslechu v souvislosti s pondělními útoky zadrželi ženu a dva muže. Předpokládají, že měli spojení s jedním z podezřelých. Úřady ale podle CNN zatím nevědí o žádných případných spolupachatelích a předpokládají, že Džochar Carnajev (19) a jeho bratr Tamerlan (26), který je mrtvý, jednali sami.

Matka obou mladíků tvrdí, že všechno bylo proti jejím synům vykonstruované. [celá zpráva] Televizi CNN řekla, že starší Tamerlan začal mít větší zájem o islám zhruba před pěti lety. Nikdy jí prý ale neřekl, že by se chtěl zapojit do boje proti Západu. Uvedla, že je „nemožné“, aby její synové spáchali takový zločin.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových jak je zveřejnila FBI

„Můj syn by to nikdy nedržel v tajnosti,“ uvedla Zubejda Carnajevová, která se nedávno vrátila z USA do Dagestánu. „Pokud by to někdo věděl, byla bych to já,“ dodala. Zubejda Carnajevová je podle médií silně nábožensky založená.

Někteří příbuzní a sousedé uvedli, že Tamerlan se v poslední době radikalizoval a dávali to do souvislosti právě s jeho vírou. [celá zpráva]

Foto: Jim Bourg, Reuters

Lidé stále přinášejí květiny na místo atentátu v Bostonu

Tamerlana už v roce 2011 vyslýchala FBI. Deník The Washington Post napsal, že to bylo na žádost Ruska, které chtělo prověřit jeho případné vazby na čečenské povstalce. Vyšetřovatelé neobjevili nic podezřelého a případ odložili.  Zubejda Carnajevová uvedla, že FBI Tamerlana od té doby sledovala a dokonce mu dávala pokyny.

Džochar nemůže mluvit

Džochara Carnajeva policie dopadla v noci na sobotu. Zůstává v bostonské nemocnici a podle lékařů je ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Vyšetřovatelé stále čekají, až ho budou moci vyslechnout. CNN uvedla, že má zraněný krk a možná nebude schopný mluvit.

Foto: ČTK/AP

Záběr termokamery, který ukazuje Džochara Carnajeva ukrytého pod plachtou v člunu.

Policie ho v noci na sobotu obklíčila na bostonském předměstí Watertown, kde se skrýval pod plachtou v lodi na dvoře jednoho z domů. Na stopu policisty přivedl majitel lodi, který si všiml zvednuté krycí plachty a podezřelých stop od krve.

Televize NBC uvedla, že k přesné lokalizaci podezřelého vyšetřovatelům pomohl vrtulník s termokamerou, která zaznamenala neobvyklé teplo v lodi. Až po hodinovém monitorování a výzvách, aby se vzdal, policisté zasáhli. Plachtu odhrnul policejní robot a následovala dlouhá přestřelka. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Plachtu na člunu, kde se ukrýval Džochar Carnajev, odkryl policejní robot

Tamerlan Carnajev zemřel v pátek na následky zranění, která utrpěl při pronásledování policií. Pondělní bombové útoky při mezinárodním maratónu v Bostonu si vyžádaly tři mrtvé a přes 170 zraněných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám