Hlavní obsah

Atentátník z Bostonu se v poslední době radikalizoval, píše americký deník

Čtyři dny trvalo americkým vyšetřovatelům, než vypátrali bratry Carnajevovy podezřelé z atentátů v Bostonu. Po dramatických pátečních událostech je jeden z nich mrtvý a druhý s vážnými zraněními v nemocnici. Americká veřejnost se ale stále ptá, co je k útokům vedlo a jestli neměli komplice. List The Boston Globe uvedl, že se jeden z bratrů v poslední době radikalizoval.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana (vlevo) a Džochara Carnajevových jak je zveřejnila FBI

Článek

Americký Boston prožil týden plný násilí, který odstartovaly pondělní bombové útoky a ukončil ho páteční dramatický hon na dva podezřelé. Bratři Carnajevovi dali Spojeným státům „novou lekci stále rostoucí hrozby terorismu“, píše list The Washington Post.

Deník Boston Globe uvádí, že sousedé a známí teď dávají dohromady střípky a vzpomínky ze života obou podezřelých. Tamerlan Carnajev (26) prý v poslední době víc tíhl k víře a zároveň se radikalizoval.

Maret Carnajevová řekla v pátek novinářům v Bostonu, že se její synovec Tamerlan nedávno začal modlit pětkrát denně. Dřív se prý k bohu neobracel víckrát než jednou denně. Jeden ze sousedů v Cambridgi na předměstí Bostonu uvedl, že se z Tamerlana v posledních letech stal zbožný muslim.

Foto: FBI, ČTK/AP

Oznámení FBI o vyhlášení pátrání po bratrech Carnajevových

„Začal mluvit o víře,“ uvedl přítel rodiny, který nechtěl být jmenovaný. „Nechal si narůst dlouhý plnovous,“ dodal.

„Zkoušel jsem varovat Džochara, že Tamerlan má něco za lubem,“ řekl listu The Boston Globe Zaur Carnajev, který o sobě tvrdí, že je bratranec obou mužů. Deníku poskytnul rozhovor po telefonu z dagestánské Machačkaly, kde oba bratři krátce žili. „Nikdy nebyl šťastný, nikdy se neradoval, neusmíval se. Svou přítelkyni mnohokrát praštil... Nebyl to dobrý člověk,“ dodal.

Staršího bratra vyslýchala FBI

Starší z bratrů chtěl být podle amerických médií inženýrem, nedokončil ale studia na vysoké škole a byl nějaký čas nezaměstnaný. V roce 2009 čelil obvinění z domácího násilí.

Oba žili ve Spojených státech legálně. Tamerlan Carnajev byl uznávaný amatérský boxer, který měl ženu a dítě. Džochar (19) rád zápasil už na střední škole. Ve srovnání se starším bratrem měl údajně méně problémů a lidé, kteří ho znali, o něm mluvili jako o přátelském mladíkovi.

Vyšetřovatelé čekají, až budou moci Džochara vyslechnout.  Kvůli zraněním ztratil mnoho krve a je ve vážném stavu v nemocnici. [celá zpráva]

FBI mezitím potvrdila, že Tamerlana agenti vyslýchali už v roce 2011 na žádost cizího státu. Americké úřady uvedly, že žádost přišla od ruské vlády, která se zajímala o Tamerlanovy možné vazby na čečenské teroristy (oba bratři jsou čečenského původu). Po výslechu se FBI ale dál případem nezabývala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám