Hlavní obsah

Inauguraci Madura přerušil muž, který mu sebral mikrofon

Projev, který měl v pátek nový venezuelský prezident Nicolás Maduro, byl přerušen mužem, jenž státníkovi vytrhl mikrofon z ruky. Maduro prohlásil, že jeho ochranka selhala a že mohl být klidně zastřelen.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Nicolás Maduro se raduje z vítězství ve volbách.

Článek

Nový prezident složil přísahu před zraky mnoha zahraničních hostů, včetně íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. V ulicích Caracasu slavili Madurovi příznivci, zatímco neúspěšný opoziční vůdce Henrique Capriles vyzval své voliče, aby se snažili inaugurační ohňostroj a veselí přerušit tradičním protestem v podobě bouchání pokličkami a hlasitým poslechem salsy.

Při slavnostním Madurově projevu na pódium vyskočil muž v červené mikině a sebral řečníkovi mikrofon. Než ho ze všech stran obstoupila ochranka, stihl podle agentury AP ještě říci: "Nicolási, já jsem Jerry." Televize vzápětí přerušila přímý přenos.

"Mohl jsem být zastřelen," komentoval podle Reuters incident Maduro. Dodal, že ochranka selhala.

Maduro nad protikandidátem Caprilesem vyhrál těsným vítězstvím. Venezuelská Národní volební rada v pátek oznámila, že příští týden přepočítá hlasy odevzdané ve volbách. S výsledky voleb nesouhlasí jak venezuelská opozice, tak například Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám