Hlavní obsah

Americký voják přizná vinu za vraždu pěti kolegů v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký voják John Russell, obviněný z vraždy pěti svých kolegů v Iráku v roce 2009, dosáhl dohody s vojenskou prokuraturou. Přiznáním viny při pondělním slyšení se Russell vyhne trestu smrti. Podle agentury Reuters to v pátek oznámil Russellův civilní advokát James Culp.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci americké armády v květnu 2009 převáželi ostatky obětí střelby Johna Russella.

Článek

Seržant Russell je zadržován na základně poblíž města Tacoma ve státě Washington. V květnu 2009 střílel na vůbec největší americké základně v Iráku, Camp Liberty, u bagdádského letiště. Jeho útok na armádní klinice nepřežilo pět kolegů. Dva mrtví byli lékaři, tři pacienti.

"Dosáhli jsme dohody obou stran," řekl Culp. Při pondělním slyšení před vojenským soudem podle něj Russell přizná vinu v pěti bodech obžaloby z úmyslné vraždy, v jednom bodě pokusu o vraždu a v obvinění z útoku, uvedl.

Předsedající soudce plukovník David Conn při pondělním slyšení rozhodne, jestli dohodu přijme a jestli bude Russell souzen jen jedním soudcem, nebo bude jeho kauza předána porotě. V obou případech je proces stále plánován na 6. května.

Russellův útok byl nejkrvavějším incidentem spáchaným mezi příslušníky americké armády během invaze do Iráku. Vyvolal debatu o stresu, jemuž jsou vojáci v bojových zónách vystaveni, i o tom, zda se jim dostává dostatečné podpory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám