Hlavní obsah

Atentátníci z Bostonu byli bratři z Dagestánu

Boston
Aktualizováno

Dva podezřelí z atentátů na bostonský maratón mají kořeny v Dagestánu, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na své zdroje. Podle televize NBC to jsou etničtí Čečenci, jeden pochází z Dagestánu a druhý z Kyrgyzstánu. Úřady identitu nepotvrdily, totožnost mladšího ale potvrdil jeho strýc. Guvernér Massachusetts Deval Patrick uvedl, že probíhá hon na pachatele a obyvatelé celého velkého Bostonu mají zůstat doma.

Foto: FBI

Dvojice podezřelých z pumových útoků v Bostonu

Článek

Podle televize NBC byli útočníci bratři a byli v USA legálně. Stanice uvedla, že ten, kterého se nyní policie pokouší dopadnout ve Watertownu, se jmenuje Džochar A. Carnajev, jméno ale uvedla v anglické transkripci Dzhokhar A. Tsarnaev. Jeho starší bratr se jmenoval Tamerlan, zemřel při střetu s policií.

Uprchlému je 19 let a má řidičský průkaz vydaný ve státě Massachusetts. S bratrem, kterému bylo 26 let, žili v Cambridgi. Před jeho domem zasahuje aktuálně policie.

Džochar na ruské sociální síti V kontaktě napsal, že v Americe nemá žádné kamarády a Američanům nerozumí. Poslední příspěvek zveřejnil 19. března, na stránkách vyvěsil vtip o policistech.

Džochara označil otec za anděla

Atentátníci působili navenek jako příjemní lidé. Otec o Džocharovi, který podle něj studoval medicínu, řekl AP, že to byl "úplný anděl". Podle spolužáků to byl cukroušek a zápasnická hvězda. Strýc uvedl, že s ním dva roky nemluvil, ale Tamerlan mu volal předevčírem.

Z Dagestánu do USA

NBC tvrdí, že jde o etnické Čečence, z nichž jeden se narodil v Rusku a druhý, mladší, v Kyrgyzstánu, kam se rodina přestěhovala v devadesátých letech. Později ale Džochar studoval v dagestánské Machačkale, uvedla tisková agentura AP s odvoláním na školní záznam.

Stanice CNN zjistila, že bratři se do USA dostali před deseti lety přes Kazachstán, podle AP putovali přes Turecko. Starší z nich studoval na inženýra ve škole Bunker Hill Community College v Cambridgi. Studium nedávno na rok přerušil, údajně proto, že chtěl boxovat. Také mladší z bratrů se měl věnovat sportu, konkrétně atletice.

Podezřelí muži mají mít i mezinárodní vazby, čímž by mohlo být myšleno napojení na nějakou teroristickou skupinu, i když CNN to popírá, podle ní jednali jako lidé, kteří nemají žádnou velkou podporu, takže se museli po atentátu uchýlit k loupeži. Prodělali vojenský výcvik.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na těle měl výbušninu

Ve Watertownu na bostonském předměstí mezitím pokračuje masivní policejní zátah proti jednomu z mužů. Prvního podezřelého z útoků na maratón policisté zastřelili, druhého stíhají. Policie dala město uzavřít a prochází dům od domu. Varovala lidi před nebezpečným a ozbrojeným mužem. [celá zpráva]

V současné době probíhají dvě velké akce, dům od domu se prohledává dvacet bloků ve Watertownu, kde zasahují policisté, agenti FBI i zásahové jednotky SWAT.

Další skupina je před domem, kde Carnajev bydlel.

Honička na podezřelé začala poté, co se dvojice pokusila vyloupit prodejnu 7-Eleven, přičemž zastřelila policistu, při honičce spojené s přestřelkou vyhazovala výbušniny z okýnka.

Zabitý, který zemřel v sanitce, měl těžké popáleniny, střelná zranění a také zranění od střepin. Na hrudi měl připevněnou výbušninu. Podle zdravotnických zdrojů se nedaly rány ani spočítat.

Pumové útoky v Bostonu si vyžádaly nejméně tři mrtvé a 160 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Bostonu zabíjely nálože v odpadkových košíchVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám