Hlavní obsah

Policie na předměstí Bostonu postupuje dům od domu, lidé nemají vycházet

– Watertown • Aktualizováno

Americká policie v pátek zastřelila jednoho ze dvou podezřelých z bombových útoků při pondělním maratónu v Bostonu. Druhému muži jsou policisté ve městě Watertown v patách, prohledávají dům od domu. Na místě jsou policisté, agenti FBI i jednotky SWAT . Úřady varovaly obyvatele, aby nevycházeli ven. Akce začala po střelbě v areálu Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridgi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masivní policejní operace u amerického Bostonu, zemřel jeden policistaVideo: Reuters

 
Článek

„V 22:20 hodin byla hlášena střelba v areálu MIT,“ potvrdil policejní mluvčí Timothy Alben. Doplnil, že následně se potvrdilo, že se v Cambridgi večer pohyboval podezřelý č. 2 z pondělních bombových útoků v Bostonu. Jednalo se o muže, který měl při útocích v Bostonu na hlavě černou čepici a na očích sluneční brýle.

Dvojice útočníků v prostorách kampusu MIT smrtelně postřelila strážce. „Měl mnohačetné zranění,“ potvrdila policie. Následně dvojice na ulici ukradla auto a pod pohrůžkou zastřelení ujela i s řidičem. O půl hodiny později ho pustila na svobodu.

Následovala honička s policií, během níž byl postřelen dopravní policista, který nyní bojuje v nemocnici o život. Stíhaní muži také po policistech házeli výbušniny.

Foto: ČTK/AP

Zasahující policisté ve Watertownu

Jednoho z nich následně policie postřelila. Muž se střelnými a tržnými ranami po výbuchu byl v kritickém stavu převážen do nemocnice. V sanitce zemřel na zástavu srdce.

Druhému podezřelému se podařilo uprchnout. Policie varovala, že je ozbrojen a nebezpečný.

Policie je přesvědčena, že stíhá atentátníky z maratónu 

Bostonský policejní komisař Ed Davis řekl: „Právě teď pátráme po individuu odpovídajícím popisu druhého podezřelého – jedinci v bílé čapce, který se podílel na pondělních atentátech na bostonském maratónu.“

"Jsme přesvědčeni, že je to terorista, jsme přesvědčeni, že toto je člověk, který tady zabíjel lidi," dodal ještě. Pátrání se nyní soustřeďuje na oblast ulic Laurel a Dexter.

Jeho slova potvrdil i superintendant massachusettské státní policie Timothy Albee: „Myslíme si, že jsou to stejní jedinci, kteří byli odpovědní za bombový útok z pondělí na bostonském maratónu. Jsme přesvědčení, že jsou odpovědní za smrt policisty z MIT a střelby na dopravního policistu.“

Lidé mají zůstat doma

Rozsáhlé policejní akce na předměstí Bostonu se účastní přes sto policistů a agentů FBI.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ohlušující noční přestřelka u BostonuVideo: Reuters

Federální agenti FBI varovali lidi, aby nevycházeli z domů, policie je postupně všechny prohledává. Do odvolání byl přerušen provoz prostředků veřejné dopravy. Ve Watertownu zůstanou zavřené obchody i úřady.

Místní správa prosí také obyvatele přilehlých měst na západě Bostonu Newton, Waltham, Belton, Cambridge a Alston-Brighton, aby zůstali doma a neotvírali své obchody. Opatření se týká oblasti se zhruba 381 000 obyvatel.

Uzavřena je i Harvardská univerzita.

Guvernér Massachusetts Deval Patrick nařídil s okamžitou platností přerušit provoz veškeré hromadné dopravy v Bostonu a okolí.

Podle serveru Boston Globe se ve Watertownu našly další neaktivované trhaviny. Policie dříve varovala také před užíváním mobilních telefonů kvůli obavám, že by se tím mohly aktivovat bomby.

Foto: ČTK/AP

Zasahující policista ve Watertownu

Po výbuších s klidem pozorovali chaos

Bombový útok v Bostonu si vyžádal životy tří lidí a zranění dalších 180. FBI ve čtvrtek zveřejnila fotografie dvojice podezřelých mužů. [celá zpráva]

V prostorách cíle maratónu se pohybovali s batohy na zádech a po explozích se jako jediní chovali klidně, scénu pozorovali a následně místo pomalým a klidným krokem opustili.

FBI zveřejnila video, na němž jsou dva podezřelí mužiVideo: FBI

Reklama

Související témata:

Související články

Unikly záběry náloží použitých v Bostonu

Vyšetřovatelům americké FBI unikly snímky bomb použitých při pumovém atentátu v Bostonu. Zachycují pokroucený plech z nádoby u cárů batohu, ale také roznětku...

Výběr článků

Načítám