Hlavní obsah

Útoky nás nezastraší, prohlásil Obama při bohoslužbě za oběti v Bostonu

– Boston

Obyvatelé amerického Bostonu ve čtvrtek spolu s prezidentem Barackem Obamou uctili oběti bombového atentátu při pondělním maratónu. Šéf Bílého domu řekl, že se Spojené státy nenechají zastrašit a závod se napřesrok poběží znovu. Znovu také slíbil, že pachatel útoku bude dopaden.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Prezident Spojených států Barack Obama s manželkou Michelle při bohoslužbě v katedrále v Bostonu

Článek

"Možná na chvíli budeme sraženi na kolena, ale opět vstaneme, poběžíme vpřed a dokončíme závod... Příští rok, třetí pondělí v dubnu, se závod zase poběží, to se vsaďte!" zvolal Obama za velkého potlesku.

Prezident připomněl, že on sám i jeho choť Michelle v Bostonu studovali, a tak je pro ně, stejně jako pro milióny dalších lidí, pondělní atentát i "osobní záležitostí".

Připomněl také památku tří obětí, včetně osmiletého chlapce. "Ať už lidé netrpí, ať panuje mír," řekl. Prezident povzbudil i raněné v nemocnicích - nepochybuje, že zase budou běhat, protože právě odhodlání prý obyvatele Bostonu charakterizuje.

"Nenecháme se zastrašit, terorizovat, otřást, vzdálit od hodnot, které jsou naše, americké. Musí být jasné, že pachatelé si ke svému činu opravdu vybrali špatné město. Tady v Bostonu neuspějí!" zdůraznil prezident. I dění po atentátu podle něj předvedlo, že "tváří v tvář zlu Američané ze sebe dostanou to nejlepší".

Pondělní atentát na slavný maraton si vyžádal tři mrtvé a skoro dvě stovky zraněných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám