Hlavní obsah

Texaské město West vypadá jako po apokalypse

New York
Aktualizováno

Ulice v městečku West jsou posety troskami, všude se válejí střepy, kolem zuhelnatělých fasád domů s vyraženými okny jezdí sanitky. West ale není válečnou oblastí, neleží v Sýrii nebo v Afghánistánu, nýbrž uprostřed Texasu. Ve městě ve čtvrtek ráno vybuchla továrna na výrobu hnojiv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry místa výbuchu ve městě WestVideo: Reuters

 
Článek

Policie mluví i po několika hodinách od exploze o pěti až 15 mrtvých. Záchranáři stále pohledávají trosky, zda v nich není někdo živý. Stále doufají, že se jim podaří někoho najít.

Večer vyšetřovatelé sdělili, že stále neví, co požár, po němž následoval výbuch, způsobilo.

Samotná exploze byla cítit i v domech, které se nacházejí až 80 kilometrů daleko od továrny.

Foto: ČTK/AP

Na začátku to vypadalo spíše jako případ nejvýš pro lokální televizi: ve Westu hoří závod na výrobu hnojiv. Do výšky šlehají plameny a okolostojící natáčejí ohnivé divadlo na příruční kamery. Až do 19:53 místního času.

S mohutným třeskem a v ohnivé kouli 30 metrů vysoké továrna exploduje a promění okolí v krajinu trosek. Na videích zvědavců vystřídá unešené komentáře "To je ale požár!" ryzí zděšení. A stále stejné výkřiky: "Ach, můj bože! Ach, můj bože!"

Postihlo to především ty, kdo chtěli pomoci. Muže a ženy, kteří neutíkali z místa katastrofy, ale naopak přispěchali k němu zachraňovat jiné lidi: hasiče a zdravotníky.

Foto: NBC, Reuters

Záběr výbuchu ve městě West

Ani půl dne po katastrofě se její rozsah nedá postihnout. Není ale pochyb o tom, že mezi oběťmi jsou především záchranáři. Desítky jich zaplatí za svou odvahu a nezištnost vlastním zdravím - nebo dokonce životem.

"Mohu vám říci jen to, že v daném okamžiku počítáme s pěti až patnácti mrtvými," říká policejní mluvčí Patrick Swanton devět hodin po neštěstí.

Foto: ČTK/AP

Místo poničené výbuchem

"Bylo to jako výbuch atomové bomby," říká starosta Westu Tommy Muska. "Velký hřibovitý mrak" nad městečkem. "Bylo to jako v Iráku," říká policista D. L. Wilson. "Nebo jako u Murrahovy budovy v Oklahoma City". Ve městě vzdáleném jen pár hodin jízdy na sever, zaútočil v roce 1995 atentátník na budovu federálních úřadů a zabil 168 lidí, z toho mnoho dětí - svou bombou vyrobenou ze suroviny užívané jako hnojivo.

"Zvlášť v jedné ulici to vypadá jako ve válečné oblasti," říká šéf záchranářů Smith. "Domy se zřítily a uvnitř mohou být ještě lidé - buď těžce zranění nebo mrtví." Jeho záchranná služba je ochromená, mnozí z jejích členů jsou sami oběťmi. Na stránce na síti Facebook zřízené pro mrtvé hasiče pod titulem The Last Alarm (Poslední zásah) přibývají každou minutu desítky podporovatelů.

Zraněno je přes 160 lidí. Více než tisícovka osob byla evakuována do bezpečí. Je mezi nimi i zhruba 130 obyvatel blízkého domova důchodců, který se zřítil.

Foto: ČTK/AP

Jeden ze zničených bytových domů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám