Hlavní obsah

Výbuch ve městě českých přistěhovalců byl tak zničující, že vyvolal zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

West
Aktualizováno

V texaském městečku West, které poničil výbuch v továrně na výrobu hnojiv, pokračují po celou noc záchranné práce. Rozsah škod není zatím úplně zjištěn a bude jasný až po rozednění. Policie upřesnila, že si exploze mohla vyžádat až 15 lidských životů. Bilance však mohla být mnohem vyšší nebýt toho, že exploze nastala až ve večerních hodinách. V blízkosti továrny, jež v důsledku silných výbuchů postihlo zemětřesení, se totiž nachází škola.

Zakrvácení svědci popisují okolnosti výbuchu v Texasu Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Americký geologický ústav naměřil po explozích otřesy o síle 2,1 Richterovy stupnice. Takové zemětřesení bylo svojí intenzitou nepatrné a srovnatelné s těmi, která v posledních dvou letech zasáhla Sokolovsko, Šumpersko či Českokrumlovsko. Ve Westu však působila i tlaková vlna po výbuchu, kterou lidé pocítili na vlastní kůži. Třásly se mosty, k zemi se poroučely domy.

Záchranné práce pokračují po celou noc a k záchranářům se mají v nejbližší době přidat psi na hledání výbušnin. Záchranné týmy mimo jiné procházejí dům od domu a pátrají po zavalených lidech. Na 160 osob bylo zraněno.

Přilehlá škola byla naštěstí prázdná

Policie upozornila, že skutečný rozsah škod a přesný počet zraněných, případně mrtvých bude znám až po rozednění. Policejní zástupce Patrick Swanton nově upřesnil, že obětí by mohlo být pět až patnáct. „Doufáme, že počet mrtvých neporoste, ale musíme se připravit na všechno,“ řekl Swanton.

Policista dodal, že zatím nic nenaznačuje, že by výbuchy a následný požár byly záměrným činem neznámého pachatele.

Americká média nejčastěji zmiňují jako možnou příčinu výbuchu explozi většího množství nebezpečného dusičnanu amonného. Ten se používá jako hnojivo, ve vyšších teplotách je ale výbušný.

Foto: Mike Stone, Reuters

Cisterna v blízkosti epicentra výbuchu

Jak upozornil server Guardian, přímo zasažených lidí mohlo být výrazně více, kdyby exploze nastaly během dne, a ne až večer. V blízkosti továrny se totiž nachází základní škola.

Shodou okolností se tragédie ve Westu udála jen dva dny po výročí největší nehody v chemičce v dějinách USA. Ta se stala také v Texasu, konkrétně v Texas City, 16. dubna 1947. Při požáru explodovalo obrovské množství ledku na lodi kotvící v místním přístavišti. Následovala řetězová reakce a série výbuchů, jež se šířily okolím. O život přišlo téměř 600 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám