Hlavní obsah

Texaské městečko smetené výbuchem proslavila česká komunita koláči

– West • Aktualizováno

Obyvatelstvo městečka West, které ve čtvrtek zasáhl výbuch v továrně na výrobu hnojiv, tvoří z velké části potomci Čechů. Ačkoliv se jedná o zdánlivě nepatrnou obec, Češi ji v USA proslavili prodejem tradičních koláčů. Panují obavy, že množství z nich je mezi zraněnými.

Foto: ČTK/AP

Muž příhlíží hasičům, kteří likvidují požár obydlí po výbuchu v továrně v Texasu.

Článek

"Ze zhruba 2700 lidí v našem městě se k českému původu odhadem hlásí tři čtvrtiny," řekla ČTK manželka českého honorárního konzula Clarice Snokhousová. Potomci Čechů podle ní působí i v hasičském sboru. Televize CNN informovala, že šest nebo sedm zasahujících hasičů je pohřešováno.

Do městečka míří na pokyn ministra zahraničí Karla Schwarzenberga kvůli případné pomoci i český velvyslanec Petr Gandalovič.

Jak uvádějí stránky české komunity, Češi začali do střední části Texasu přicházet na konci 19. století. Texas nabízel množství volné půdy, která většinou chudé zemědělce z českých zemí lákala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v texaské továrně Video: Reuters

Městečko se postupně rozrostlo s propojením železnicí a příchodem dalších Čechů. Češi ve Westu dodnes provozují pekárny, restaurace a obchody. Jak upozornila stanice CNN, Češi West proslavili nejen v Texasu, ale i za jeho hranicemi, a to prodejem tradičních koláčů.

Podle Snokhousové se ve Westu pořádají české mše a ve školách se stále vyučuje čeština. Česky ale podle internetové Wikipedie hovoří spíše už jen nejstarší obyvatelé.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v továrně na hnojiva natočil svědek z auta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám